Terwijl de meeste mensen aandacht besteden aan de macronutriënten (eiwitten, koolhydraten en vetten), vergeten ze vaak te kijken naar de micronutriënten: de vitaminen en mineralen in voedsel. Microvoedingsstoffen zijn essentieel voor de ondersteuning van het energiemetabolisme, de zuurstofoverdracht en -afgifte, en het weefselherstel.
Als je lichaam een machine is, denk dan aan micronutriënten als de tandwielen. Zij vergemakkelijken de stofwisselingsreacties die helpen voedsel in brandstof om te zetten. En hoewel alle vitaminen en mineralen essentieel zijn voor je algehele gezondheid, zijn sommige extra belangrijk voor sporters. Om jouw prestaties te optimaliseren, concentreert je zich op de onderstaande opties en probeert je ze (bij voorkeur) via natuurlijke voedingsbronnen binnen te krijgen.
1. B-vitaminen
Wat ze doen: elke vitamine B – waaronder foliumzuur, thiamine, riboflavine, niacine, B6, B12, pantotheenzuur en biotine – heeft een rol bij de energieproductie, maar veel van hen werken samen om het effect te vergroten.
Zij breken met name koolhydraten af tot glucose voor energie en helpen bij de verwerking van vetten en eiwitten. Van de B-vitaminen valt B12 op door zijn rol bij de productie van rode bloedcellen en de synthese van DNA. Omdat rode bloedcellen verantwoordelijk zijn voor het verwijderen van kooldioxide uit het lichaam en het transporteren van zuurstof, is het vooral voor duursporters belangrijk om het vitamine B12-gehalte hoog te houden.
Waar kan je het vinden: Kip, vlees, groenten, eieren, melk, bonen en volle granen bevatten de meeste B-vitamines. Dierlijke bronnen zijn de beste bronnen van vitamine B12, maar veganisten of vegetariërs kunnen het ook vinden in verrijkte granen en voedingsgist.
2. Vitamine D + Calcium
Wat ze doen: Vitamine D en calcium werken samen voor gezonde botten. Hoewel calcium alleen je botten versterkt en ontstekingsremmend werkt, wordt het niet volledig geabsorbeerd zonder de hulp van vitamine D.
Een gebrek aan deze vitamine komt zeer vaak voor bij buitensporters, van wie de meesten ervan uitgaan dat deze vitamine alleen door zonlicht wordt verkregen. Vooral als je een wintersporter bent, komt je misschien niet voldoende aan de zon toe.
Waar kan je ze vinden: De meeste zuivelproducten – zoals kaas, melk en yoghurt – leveren een grote dosis calcium en vitamine D. Zalm is een andere geweldige bron van beide voedingsstoffen.
3. Vitamine C
Wat het doet: Het staat bekend om het bestrijden van ziektes en met een goede reden. Vitamine C is een belangrijke immuniteitsversterker, en uit onderzoek, gepubliceerd in Medicine and Science in Sports and Exercise, is gebleken dat langdurige, matig intensieve lichaamsbeweging de immuniteit vermindert.
Neem enkele gezondheidsbevorderende voedingsmiddelen in jouw dieet op om jouw vermogen om ziekten te bestrijden te verbeteren.
Waar kan je het vinden: Voedsel zoals broccoli, paprika’s, kiwi en sinaasappels. Gele paprika’s zitten boordevol vitamine C. Eén grote paprika bevat bijna vier keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor mannen en vijf keer voor vrouwen.
4. Magnesium
Wat het doet: Magnesium speelt een rol bij de zenuw- en spierfunctie, waaronder de samentrekking van het hart. Het helpt ook bij de synthese van eiwitten, vetten en koolhydraten en het elektrolytenevenwicht.
Als er niet genoeg magnesium in de cellen is, kunnen spieren en zenuwen onder spanning komen te staan, wat krampen of rusteloze benen en onwillekeurige spasmen kan veroorzaken.
Waar te vinden: om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 420 milligram voor mannen en 320 milligram voor vrouwen te bereiken, zoek naar een dagelijkse mix van donkergroene bladgroenten, noten, zaden en volle granen.
5. Kalium + Natrium
Wat doen ze? Kalium is een van de drie belangrijkste elektrolyten en werkt samen met natrium om het membraanpotentiaal van cellen in stand te houden. Dat is een mooie manier om te zeggen dat het grotendeels verantwoordelijk is voor een goede spiersamentrekking, hartfunctie en zenuwcommunicatie.
De twee micronutriënten werken ook samen om de vochtbalans in het lichaam op peil te houden. Tijdens het sporten verlies je elektrolyten via het zweet, wat kan leiden tot vermoeidheid en spierkrampen, maar kalium en natrium helpen de vochthuishouding te herstellen en deze bijwerkingen onder controle te houden.
Waar kan je ze vinden: Bananen zijn de traditionele keuze voor een dosis kalium, maar een kleine witte aardappel met schil bevat bijna tweemaal het kaliumgehalte van een banaan. Andere goede bronnen van kalium zijn sinaasappelen, bonen, zalm en melk.
Voor een snelle toevoeging van natrium kunt je gewoon een snufje zout op tafel zetten. Bestrooi een aardappel met zout en eet het na een intensieve trainingssessie om de elektrolyten weer in balans te brengen.
Het belang van sportvoeding
Een evenwichtige voeding is essentieel om de beste resultaten te bereiken met een trainingsprogramma. Een deskundige raadplegen om eventuele tekorten vast te stellen en de voeding aan te passen, zal zeker uitstekende resultaten opleveren!
Sportvoeding is niet alleen voorbehouden aan topsporters. Iedereen die fysieke activiteiten tot zijn/haar routine rekent, kan baat hebben bij sportvoeding.
Daarom is het belangrijk een beroep te doen op een sportvoedingsdeskundige, om de beste voedingsadviezen te krijgen en ervoor te zorgen dat voeding je kan helpen goede resultaten te bereiken.
Sportvoeding heeft tot taak het lichaam te voorzien van alle voedingsstoffen die het nodig heeft. Of het nu gaat om de fysieke energiebehoefte voor sport of om de voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om gezondheid in balans te brengen en doelen te bereiken.
Door te kiezen voor kwaliteitsvoeding is het lichaam de belangrijkste begunstigde. En als je een atletisch lichaam wilt krijgen of wilt afvallen, is sportvoeding onontbeerlijk om een dergelijk resultaat te bereiken.
Door de juiste voedingsstoffen aan te bieden in hoeveelheden die zijn afgestemd op jouw routine en levenskwaliteit, draagt sportvoeding bij tot het evenwicht in jouw gezondheid.
Sportvoeding verbetert jouw gezondheid
Het is belangrijk te benadrukken dat het grote voordeel van sportvoeding de aanzienlijke verbetering is van de gezondheid van degenen die een goede professional zoeken.
Iemand die met lichaamsbeweging begint, veroorzaakt gewoonlijk een natuurlijke onevenwichtigheid in zijn minerale zouten en vitaminen.
Om gezondheidsproblemen en prestatieproblemen te voorkomen, is het zoeken naar een sportvoedingsdeskundige een slimme keuze. Daarom zal jouw dieet een bron van de juiste voedingsstoffen zijn om ervoor te zorgen dat je jouw esthetische doelen bereikt, en tevens een bron van energie.