blaasontsteking voorkomen
Herbal

Hoe op natuurlijke wijze blaasontsteking voorkomen?

Het hebben van blaasontsteking is erg vervelend en het zorgt ervoor dat een regulier toiletbezoek een stuk minder prettig is dan normaal. Het wordt veroorzaakt door een infectie van bacteriën en moet op de juiste manier behandeld worden om ergere gevolgen te voorkomen. De bacterie-infectie kan ontstaan door diverse aanleidingen en sommige mensen zijn er vatbaarder voor dan anderen. Echter, je kunt de aandoening ook voorkomen door bijvoorbeeld bepaalde natuurlijke middelen te gebruiken.

Blaasontsteking; hoe en wat?

Blaasontsteking wordt dus gevormd door een infectie in de blaas doordat bacteriën vanuit de huid opgestegen zijn naar de blaas via de urineweg. Vrouwen hebben vaker last van de aandoening dan mannen, aangezien bij vrouwen de urinebuis korter is en de plasbuis dichter bij de anus ligt. Hierdoor kunnen bacteriën makkelijk van de anus naar de plasbuis en vanaf hier naar de blaas.

Bij mannen neemt de kans op een blaasontsteking toe bij een hogere leeftijd doordat de prostaat dan vergroot. Je hebt ook een hoger risico op de infectie wanneer je blaasfunctie is verminderd en er na het plassen wat urine achterblijft in de blaas. Tevens kan het gebruik van een blaaskatheter tijdens een ziekenhuisopname nog voor een bepaalde periode een hoger risico opleveren.

Symptomen

Wanneer je een blaasontsteking hebt opgelopen, kun je last krijgen van een aantal symptomen:

  • Een brandend, pijnlijk gevoel tijdens het plassen.
  • Regelmatig moeten plassen.
  • Loze aandrang, waarbij je denkt naar het toilet te moeten, terwijl dat niet het geval is. Deze aandrang kan ook al pijn doen.
  • Pijn in de rug of onderbuik.
  • Het hebben van troebele plas of bloed erin.
  • Het hebben van een verhoging zonder koorts.


Wanneer de blaasontsteking onvoldoende of niet tijdig genoeg wordt behandeld, kan de infectie opstijgen naar de nieren, waardoor er een nierbekkenontsteking ontwikkelt. Hierbij kun je wel symptomen als koorts en koude rillingen of pijn in je zij verwachten.

Oorzaken

De infectie kan op verschillende manieren ontstaan en komt allereerst veel bij vrouwen tussen de 15 en 24 jaar voor. Hierbij speelt het vrijen een grote rol, waardoor bacteriën in de plasbuis terechtkomen. Ook vrijen met condoom of pessarium kan een infectie veroorzaken. Daarnaast zijn vrouwen vanaf 65 jaar vatbaarder voor blaasontstekingen, wat komt doordat na de overgang het slijmvlies in de vagina dunner en kwetsbaarder wordt. Hierdoor kunnen slechte bacteriën via de vagina naar de plasbuis toe.

Wanneer de blaas niet helemaal leeg wordt geplast, bijvoorbeeld door een verzakking van de baarmoeder, na een beroerte of bij dementie, is de kans op een infectie groter. Het ontstaat tevens door het hebben gebruikt van een blaaskatheter, aangezien via het slangetje bacteriën in de blaas kunnen komen, en bij blaas- of nierstenen. Wanneer je last hebt van een mindere weerstand, door bijvoorbeeld diabetes of medicijnen, kun je ook een infectie in je blaas oplopen.

Natuurlijke producten die helpen tegen een blaasontsteking

Je kunt voor een blaasontsteking diverse medicijnen, waaronder antibiotica, krijgen en na de overgang worden ook bepaalde hormoonpillen of -crèmes aanbevolen. Echter, het bestrijden of voorkomen van deze bacterie-infectie kan ook op geheel natuurlijke wijze door een aantal middelen.

Berendruif

Berendruif is een kruid dat gebruikt kan worden bij beginnende blaasontstekingen. Het gaat om bladeren van de berendruifplant waarvan je een aftreksel kunt maken. Één eetlepel berendruifblad is genoeg, wat je vervolgens in een kop water kunt doen. Breng dit aan de kook en laat het op een vuurtje voor 15 minuten doorkoken. Laat het geheel vervolgens afkoelen en giet het door een zeefje in een kopje. Er wordt aangeraden dit drankje drie keer per dag in te nemen.

Aan slechts een aantal slokken heb je al genoeg, het is namelijk geen lekker drankje. Om een effect te verkrijgen, moet je het wel minimaal twee dagen nemen. Gebruik het daarnaast niet wanneer je borstvoeding geeft of zwanger bent, maagpijn hebt of wanneer je medicatie gebruikt voor hart- of nierproblemen.

Cranberry

Cranberry’s, ook wel veenbessen genoemd, bevatten flavonoïden die ervoor zorgen dat de bacterie moeilijk kan hechten aan de blaaswand. Het werkt vooral goed preventief en de urine kan er iets zuurder van worden. Kies hierbij echter wel voor suikervrije bessen, sapjes of supplementen. Bekijk hier onze Cranberry supplementen.

D-mannose

Tot slot kun je ook D-mannose gebruiken, waardoor de slechte bacteriën eveneens niet goed kunnen hechten aan de blaaswand. Het is namelijk een soort suiker dat het lichaam niet opneemt, maar uitscheidt via de urine. Hierbij hechten de bacteriën aan de D-mannose in plaats van aan de wand van de blaas.

Algemene tips rondom blaasontsteking?

Om blaasontstekingen te voorkomen, kun je ook de volgende tips in je dagelijks leven verwerken:

  • Ga bij aandrang gelijk naar de wc en plas je blaas helemaal leeg.
  • Verzorg een goede hygiëne en gebruik wc-papier van voren naar achteren.
  • Zorg er vóór het vrijen voor dat het gebied om de vagina en anus schoon is en spoel de urinewegen na het vrijen.
  • Gebruik geen zeep voor het wassen van het gebied rond de vagina en anus.
  • Drink genoeg water, minstens twee liter per dag.
  • Probeer suikerinname te minderen. Suiker is namelijk een voedingsbron voor bacteriën die de groei stimuleert.
  • Verhoog je weerstand met bijvoorbeeld vitamine C en D, echinacea en bèta-glucaan.
  • Ondersteun de darmflora, aangezien het grootste deel van je immuunsysteem en weerstand in je darmen zitten en het belangrijk is om gezonde darmen te onderhouden. Neem gunstige voeding voor de darmflora, zoals augurken, biogarde, karnemelk, kefir, natto, olijven, tempeh en zuurkool.
  • Neem eventueel een goed probioticum, wat de darmen eveneens ondersteunt in zijn functie. Dit is zeker goed wanneer je behandeld bent met antibiotica.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *