Buikpijn tijdens de overgang
Vitamines

Overgangsklachten: oorzaken van buikpijn tijdens de overgang

Tijdens de menopauze maken vrouwen veel lichamelijke en hormonale veranderingen door. Als gevolg daarvan heeft ze te maken met enkele onverwachte effecten die de menopauze met zich meebrengt. Naast verschijnselen als opvliegers, stemmingswisselingen en zweten, tast de menopauze ook de darmflora aan – een opgeblazen gevoel, gewichtstoename en buikpijn tijdens de overgang kunnen het gevolg zijn. Spijsverteringsstoornissen op oudere leeftijd, vooral tijdens de menopauze, zijn dan ook niet ongewoon.

De menopauze dankt haar naam aan de hormonale veranderingen die zich in deze periode in het lichaam van de vrouw voltrekken. De oorzaak van menopauzesymptomen is het hormoon oestrogeen dat normaliter het stresshormoon cortisol regelt. Cortisol is verantwoordelijk voor het reguleren van stress en sterke emoties.

In de menopauze is er echter een natuurlijke daling van het oestrogeenniveau. Dit leidt tot problemen voor het lichaam. Het lukt niet meer om cortisol voldoende te beïnvloeden. Zonder deze invloed komt er gemakkelijker adrenaline vrij in het lichaam dat op zijn beurt de spijsverteringsfunctie uitschakelt. Deze keten van effecten zorgt ervoor dat het spijsverteringsstelsel niet zo goed mogelijk werkt, waardoor veel klachten en symptomen kunnen ontstaan.

Factoren die buikpijn tijdens de overgang in de hand werken

Naast een daling van de hormoonspiegel kunnen bepaalde voedingssupplementen, geneesmiddelen of zelfs antidepressiva die vaak door vrouwen van middelbare leeftijd worden genomen, een effect hebben op de maag en de darmen, en dus op de spijsvertering.

Behandeling van darmproblemen tijdens de menopauze

Onregelmatige stoelgang, diarree, winderigheid en constipatie komen vaak voor tijdens de menopauze. De getroffenen hebben veel te lijden. Maar je kunt een paar trucs gebruiken om de spijsvertering te stimuleren. In het algemeen heeft het lichaam met het ouder worden minder energie nodig, maar meer voedingsstoffen. Dit moet je hele voeding in gedachten houden. Kies daarom voor weinig bewerkt voedsel en vermijd zoetigheden en kant-en-klaarmaaltijden. Deze bevatten meestal weinig voedingsstoffen, maar zijn calorierijk.

Om de ontlasting te verzwaren en de darminhoud zacht te houden, moet je extra vezels eten. Verhoog je vezelinname tot minstens dertig gram per dag. Vezels zitten vooral in groenten, fruit, gedroogd fruit, peulvruchten en volkorenproducten.

Bovendien helpen voedingsmiddelen die melkzuur bevatten de darmbeweging te stimuleren. Zure melkproducten, zuurkool en koolzuurhoudend water zijn hiervoor geschikt. Bovendien hebben probiotische zuivelproducten een positief effect op de spijsvertering.

Aan de andere kant moet je voedingsmiddelen vermijden die de neiging hebben constiperend te werken, zoals witmeelproducten, chocolade en bananen, omdat deze constipatie en een opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken. Daarnaast kan de inname van extra vitamine B-supplementen je danig helpen je spijsvertering terug op peil te krijgen.

Vitamine B Complex

Vitamine B complex is een samenstelling van vitamines die tot de B-groep behoren. Elke individuele vitamine heeft een specifieke eigenschap die goed is voor het lichaam. Dit supplement geeft je extra energie en is goed voor het haar,...
€34,95

Geneeskruiden voor spijsverteringsproblemen

Er zijn ook verschillende kruidenpreparaten verkrijgbaar om de spijsvertering op deze leeftijd te verbeteren. Bij winderigheid en indigestie helpen de bittere stoffen in paardenbloem, artisjokken … Bij constipatie kun je je wenden tot lijnzaad, psyllium, senna bladeren, etc. Voedingssupplementen met natuurlijke, ondersteunende darmbacterieculturen kunnen ook helpen om het evenwicht in de darmen te herstellen.

Een bewust dieet voor menopauzale symptomen in de darmen

Een bewust dieet helpt niet alleen de spijsvertering op gang te houden, maar kan ook een nuttige remedie zijn tegen zweten en opvliegers. Deze zijn vooral ernstig wanneer de bloedsuikerspiegel tussen de maaltijden daalt. Dit kan worden voorkomen door meerdere kleine maaltijden te eten, zodat de afzonderlijke maaltijden niet te ver uit elkaar liggen.

Er zijn wat handige trucjes om je maag en darmen in het algemeen te verlichten. Deze helpen ook om de spijsvertering tijdens de menopauze te stimuleren.

  • Uitgebreid kauwen brengt het verteringsproces op gang. Het maakt het ook gemakkelijker voor de maag en de darmen om goed gekauwd voedsel te verwerken.
  • Neem de tijd: door op hetzelfde moment te eten, wordt het spijsverteringsstelsel beroofd van de energie die nodig is voor het verteringsproces. Dit vermindert de prestaties. Haastig eten leidt ook tot problemen. De extra lucht die wordt ingeslikt is ook een oorzaak van winderigheid.
  • Geef je lichaam genoeg vocht. Zonder de nodige vochtinname is het moeilijker voor het spijsverteringsstelsel om te werken. Water en ongezoete thee zijn het beste.
  • Wandelen na de maaltijd brengt de darmen in beweging en bevordert de spijsvertering.
  • Zorg dat je darmen regelmatig naar het toilet gaan om constipatie en een opgeblazen gevoel te voorkomen. Ga bijvoorbeeld elke ochtend tien minuten naar het toilet, ook als je geen stoelgang hebt. Je darmen zullen na verloop van tijd aan de routine wennen.

Last van maagklachten en buikpijn in de overgang? Zorg voor je microbioom.

In de hele darm is er een veelheid aan bacteriële activiteit die bekend staat als het microbioom. Het juiste type vriendelijke bacteriën in je microbioom ondersteunt de darmfunctie en het behoud van een regelmatige stoelgang, en speelt zo een belangrijke rol bij het op afstand houden van een maag die van streek is in de menopauze.

Deze vriendelijke bacteriën produceren zelfs B-vitaminen die in het lichaam worden opgenomen en bijdragen aan een normaal energieleverend metabolisme – nodig voor alle fysiologische functies en activiteiten van het lichaam, inclusief lichaamsbeweging. Belangrijk is dat sommige van de B-vitaminen, zoals B6 en B2, de hormoonhuishouding helpen ondersteunen.

Naast de inname van extra vitamine-B kan ook de inname van Krill olie vrouwen in de menopauze enorm helpen in het verlichten van je darmklachten en buikpijn. De symptomen die de meeste vrouwen hebben rond de menopauze kunnen allemaal worden verlicht met dit supplement.

Krill olie

Krill olie is een populair product met talloze gezondheidsvoordelen. Zo is het goed voor cholesterol en verhoogt het de stofwisseling waardoor je sneller afvalt. Daarnaast heeft het ook een positieve werking op hart-en bloedvaten....
€29,90

Zoals elke vrouw in de menopauze je kan vertellen, kan het verlangen naar suiker je tot wanhoop drijven. Het kan een uitdaging zijn om de juiste voedingsmiddelen binnen te krijgen.

Door ervoor te zorgen dat je al je vitale B-vitamines en voedingsstoffen binnenkrijgt, kun je je lichaam zo goed mogelijk ondersteunen tijdens de menopauze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *