Cholesterolwaarden zijn meetwaarden die aangeven hoeveel cholesterol er in het bloed aanwezig is. Cholesterol is een vetachtige stof die door het lichaam zelf wordt gemaakt en ook via de voeding wordt ingenomen. Het is belangrijk om de cholesterolwaarden regelmatig te controleren omdat hoge cholesterolwaarden het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Artsen kunnen cholesterol waarden bepalen door een bloedtest te doen en de resultaten te vergelijken met de aanbevolen waarden.
Wat is slecht voor cholesterol?
Er zijn bepaalde voedingsmiddelen en lifestyle-factoren die de cholesterolwaarden in het bloed kunnen beïnvloeden:
- Verzadigd vet: Voedingsmiddelen die hoog zijn in verzadigd vet, zoals vette vleeswaren, kaas, room, boter en gehydrogeneerde oliën, kunnen de hoeveelheid slechte LDL-cholesterol in het bloed verhogen.
- Transvetten: Voedingsmiddelen die transvetten bevatten, zoals bewerkte snacks en fastfood, kunnen ook bijdragen aan een hoog LDL-cholesterol en verlagen van het HDL-cholesterol.
- Voedingsmiddelen rijk aan cholesterol: Voedingsmiddelen die hoog zijn in cholesterol, zoals eieren, lever en andere organen, kunnen ook bijdragen aan een verhoogd cholesterolgehalte.
- Overmatig alcoholgebruik: Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot een verhoogde triglyceridenniveaus en een verlaagd HDL-cholesterol.
- Gebrek aan fysieke activiteit: Een sedentaire levensstijl kan bijdragen aan een verhoogd cholesterolgehalte en verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
- Overgewicht en obesitas: Overgewicht en obesitas zijn risicofactoren voor een verhoogd cholesterolgehalte en hart- en vaatziekten.
Goede cholesterol waarden
Goede cholesterolwaarden verschillen enigszins afhankelijk van de leeftijd, geslacht en andere factoren, zoals de aanwezigheid van andere gezondheidsproblemen. In het algemeen gelden de volgende aanbevolen waarden als “gezonde” cholesterolwaarden:
- Totale cholesterol: minder dan 200 milligram per deciliter (mg/dL)
- LDL cholesterol (het “slechte” cholesterol): minder dan 100 mg/dL
- HDL cholesterol (het “goede” cholesterol): hoger dan 40 mg/dL voor mannen en hoger dan 50 mg/dL voor vrouwen.
Slechte cholesterol waarden
Te hoge cholesterolwaarden kunnen het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Hieronder staan de aanbevolen waarden voor cholesterol en de bijbehorende classificaties:
- Totale cholesterol:
- minder dan 200 milligram per deciliter (mg/dL) is beschouwd als normaal
- 200-239 mg/dL wordt beschouwd als borderline-hoog
- 240 mg/dL of hoger wordt beschouwd als hoog
- LDL cholesterol (het “slechte” cholesterol):
- minder dan 100 mg/dL wordt beschouwd als optimaal
- 130-159 mg/dL wordt beschouwd als borderline-hoog
- 160-189 mg/dL wordt beschouwd als hoog
- 190 mg/dL of hoger wordt beschouwd als zeer hoog
- HDL cholesterol (het “goede” cholesterol):
- hoger dan 40 mg/dL voor mannen en hoger dan 50 mg/dL voor vrouwen wordt beschouwd als optimaal
- minder dan 40 mg/dL voor mannen en minder dan 50 mg/dL voor vrouwen wordt beschouwd als laag
Als u hoge cholesterolwaarden heeft, bespreekt u het best met uw arts wat u kunt doen om uw risico op hart- en vaatziekten te verlagen. Mogelijke interventies kunnen onder meer een gezonde leefstijl, medicatie en, in sommige gevallen, chirurgie zijn.
Cholesterol verlagen
Er zijn verschillende manieren om cholesterol te verlagen, waaronder:
- Gezonde voeding: Eet voedsel dat rijk is aan vezels, zoals volkoren granen, groenten en fruit, en vermijd voedsel dat rijk is aan verzadigd vet, zoals vet vlees, full-fat zuivelproducten en snoep.
- Regelmatige beweging: Probeer dagelijks minimaal 30 minuten te bewegen.
- Gewichtsverlies: Als u te zwaar bent, kan het verlies van zelfs een kleine hoeveelheid gewicht uw cholesterolwaarden verbeteren.
- Roken stoppen: Roken verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en kan de cholesterolwaarden beïnvloeden.
- Verminder alcoholgebruik: Te veel alcohol drinken kan de cholesterolwaarden verhogen.
- Medicatie: Sommige medicijnen, zoals statines, kunnen helpen bij het verlagen van cholesterol. Overleg met uw arts of medicatie voor u geschikt is.
- Leefstijlveranderingen: Een gezonde leefstijl, waaronder een gezonde voeding, regelmatige beweging en het vermijden van roken en overmatig alcoholgebruik, kan helpen bij het verlagen van cholesterol.
Hoeveel cholesterol per dag?
Er is geen specifieke hoeveelheid cholesterol die u elke dag moet consumeren. In plaats daarvan is het belangrijker om te kijken naar de hoeveelheid verzadigd vet die u consumeert, aangezien verzadigd vet de cholesterolwaarden kan verhogen.
Volgens de richtlijnen van de American Heart Association (AHA) is het aanbevolen om het verzadigd vetinname te beperken tot minder dan 6% van uw dagelijkse calorie-inname. Voor een 2.000 calorie-dagelijkse inname betekent dit minder dan 13 gram verzadigd vet per dag.
Hoe cholesterol meten?
Cholesterol kan worden gemeten met een bloedonderzoek genaamd een lipidenprofiel of een lipidenpanel. Dit onderzoek meet de hoeveelheid cholesterol en andere vetten in het bloed, waaronder LDL-cholesterol (het “slechte” cholesterol), HDL-cholesterol (het “goede” cholesterol) en triglyceriden.
Om een nauwkeurig resultaat te krijgen, moet u vooraf vasten, wat betekent dat u niet kunt eten of drinken (behalve water) voor ongeveer 9 tot 12 uur voor het bloedonderzoek.
De resultaten van uw bloedonderzoek zullen worden geanalyseerd door uw arts of een laboratoriumtechnicus en zullen u helpen bij het bepalen van uw cholesterolgehalte en het bepalen van eventuele verdere stappen die u kunt nemen om uw cholesterol op een gezond niveau te houden.
Het is belangrijk om regelmatig uw cholesterol te laten meten om te bepalen of u verder moet werken aan het verlagen van uw cholesterol en om eventuele veranderingen in uw gezondheid te volgen.
Hoeveel cholesterol in ei?
Een gemiddeld ei bevat ongeveer 186 mg cholesterol, waarvan ongeveer 62% wordt aangetroffen in het eigeel en de rest in het eiwit. Het is belangrijk om te onthouden dat ons lichaam ook cholesterol produceert, dus het is niet nodig om geen eieren te eten.
Wanneer cholesterol medicijnen innemen?
Cholesterolmedicijnen worden aanbevolen wanneer:
Lifestyle veranderingen, zoals het aanpassen van uw dieet en het uitoefenen van regelmatige fysieke activiteit, niet genoeg zijn om uw cholesterol op een gezond niveau te houden.
U een hoog niveau van slechte LDL-cholesterol heeft en uw arts beslist dat medicijnen nodig zijn om uw risico op hart- en vaatziekten te verlagen.
U een verhoogd risico op hart- en vaatziekten heeft, zoals bijvoorbeeld als u al een hartaanval of beroerte heeft gehad of als u aan bepaalde gezondheidsproblemen lijdt, zoals diabetes of hoge bloeddruk.
Cholesterolmedicijnen werken door het verlagen van de hoeveelheid cholesterol in het bloed door middel van het verminderen van de productie van cholesterol door de lever of door het verhogen van de hoeveelheid cholesterol die uit het lichaam wordt uitgescheiden.