concentratiepillen
Herbal

Wat zijn concentratie pillen en hoe verbeteren ze je focus?

Iedereen kampt weleens met concentratieproblemen. Wellicht ben je een student en heb je moeite om op een zonnige dag achter je laptop te leren voor dat belangrijke tentamen? Of je moet lange dagen maken op kantoor en kan je na de lunch nergens meer op focussen? Misschien heb je wel chronisch moeite met je concentratie, waardoor jouw dag extra zwaar verloopt?

In al deze gevallen kun je gebruikmaken van concentratie pillen, wat een populair fenomeen is tegenwoordig. Studenten of werkenden denken dat de werking rechtdoorzee is zonder zich hier echt in te verdiepen. Wat is een concentratie pil precies, hoe werkt het en welke alternatieven zijn er?

Wat zijn concentratie pillen precies?

Deze speciale pillen zijn ontworpen voor het bieden van meer concentratie en focus tijdens het studeren of werken. Veel studenten gebruiken het bijvoorbeeld voor het schrijven van een scriptie of het leren voor tentamens. Hierdoor worden het ook wel studeerpillen genoemd. Echter, ook op zakelijk gebied wordt het ingezet, om bijvoorbeeld in de middag de aandacht erbij te kunnen houden.

Het middel valt onder de nootropics, wat stoffen zijn die cognitieve hersenfuncties stimuleren. Functies die hieronder vallen zijn bijvoorbeeld de concentratie, het geheugen en de leerprestaties. Er kan hierbij een onderscheid gemaakt worden tussen twee groepen, namelijk de legale en illegale varianten.

Legale pillen

Dit omvat een groep supplementen die veelal veilig en vrij verkrijgbaar zijn. Ze hebben hiervoor een uitgebreid testtraject doorlopen om kwaliteit te kunnen garanderen. Verschillende merken brengen een ander receptuur uit, waar ook minder veilige, synthetische stoffen in kunnen zitten, maar de meeste legale middelen zijn samengesteld uit aminozuren, kruiden, mineralen en vitaminen.

Illegale pillen

Op de illegale markt wordt veel mensen bijvoorbeeld Modafinil, Ritalin & Concerta (methylfenidaat) en Amfetamine (Speed) verkocht. Uit een onderzoek blijkt dat één op de vier studenten weleens van dit soort illegale middelen heeft gebruikt voor het verbeteren van zijn of haar concentratie. Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat er serieuze gezondheidsrisico’s aan vastzitten, doordat de pillen niet grondig genoeg zijn onderzocht en ze geen goedkeuring hebben gekregen van een bevoegde instantie.

Hoe werken concentratie pillen in op het lichaam?

Een goede, legale concentratie pil is opgebouwd uit natuurlijke ingrediënten die het energieniveau een boost geven. Hierdoor kan de persoon in kwestie een hoger activiteitsniveau en verbeterde vaardigheden verwachten. De pillen bestaan uit een mix van ingrediënten, waarbij de juiste hoeveelheden moeten worden gebruikt om het beste resultaat te verkrijgen. Goede pillen zorgen voor de volgende effecten:

1. Het stimuleren van de aandacht, focus en concentratie

Het primaire doel van de pillen is het stimuleren van de concentratie, wat door onder andere de stoffen cafeïne en guarana gedaan kan worden. Er zijn daarnaast nog meer stoffen met een soortgelijke werking. Deze stoffen zijn veelvoorkomend, ook in andere voedingsmiddelen, en daardoor voor een grote groep mensen ook veilig.

2. Het verbeteren van het geheugen

Om het geheugen te ondersteunen en optimaliseren, moet er een ingrediënt in concentratie pillen aanwezig zijn dat de afgifte of productie van neurotransmitters opwekt of versnelt. Sommige van deze neurotransmitters, zoals acetylcholine, werken namelijk in op de creativiteit, het geheugen en de reactiesnelheid. Er zijn veel chemische stoffen die dit effect veroorzaken, zoals rhodiola rosea, ook wel rozewortel genoemd.

3. Het verminderen van stress

Om het stressniveau te verlagen hebben de pillen ook een adaptageen nodig. Dit zorgt ervoor dat het lichaam zich beter kan aanpassen aan nieuwe, eventueel stressvolle, situaties. Een voorbeeld van zo’n adaptageen is bacopa monnieri. Dit is een kruid afkomstig van het alzheimerplantje.

Naast deze ingrediënten worden er ook vaak nog mineralen aan toegevoegd, zoals magnesium en zink. Deze verminderen vermoeidheidsgevoelens en dragen bij aan de weerstand tegen stress. Tevens zijn vitaminen, waaronder B3, B6, B12 en C, belangrijke stimulatoren van het concentratievermogen. Deze kunnen echter ook uit voeding gehaald worden.

Waar moet je op letten bij concentratie pillen?

Er zijn veel soorten concentratie pillen op de markt gebracht, waarbij je zowel natuurlijke als synthetische varianten hebt. Het is te alle tijden belangrijk om naar de ingrediënten te kijken en bij twijfel uit te zoeken wat het is, bijvoorbeeld door het aan je huisarts te vragen.

De ingrediënten die hierboven beschreven staan, zijn natuurlijke extracten, mineralen of vitaminen, maar er zijn ook veel andere stoffen die minder goed zijn voor je. Bestudeer daarnaast ook de bijwerkingen die kunnen optreden in de bijsluiter. Neem nooit zomaar iets in zonder er zeker van te zijn. Bijwerkingen die kunnen optreden zijn onder andere de volgende:

  • Hartkloppingen
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Paniekaanvallen
  • Rusteloosheid
  • Slapeloosheid
  • Stemmingswisselingen
  • Verminderde eetlust

Hoe kun je zonder pillen je concentratievermogen verbeteren?

Er zijn ook alternatieven van de concentratie pil die hetzelfde effect kunnen hebben.

Genoeg slaap

Een goede nachtrust is een eerste belangrijke vereiste. Tijdens je slaap verplaatsen je hersenen alle opgenomen informatie van die dag naar het lange termijn geheugen. Daarnaast zorgt een goede nachtrust voor een betere focus.

Sporten

Sporten zorgt ervoor dat je alerter en gemotiveerder bent, maar stimuleert ook de groei van de hippocampus. Dit hersengebied speelt een belangrijke rol bij het opslaan van informatie in het geheugen. Deze groei is te wijden aan het doen van intensieve sporten, waarvan je hartslag omhoog gaat en waarbij je gaat zweten. Echter, andere sporten, zoals yoga, kunnen ook een stress verlagend effect hebben.

Concentratie trainen

Tot slot kun je jezelf trainen minder snel afgeleid te zijn door bijvoorbeeld een planning te maken en je hieraan te houden of door je telefoon op stil te zetten. Als je geen hele dag achter elkaar kunt leren of werken, kun je je dag ook opsplitsen, meer pauzes inlassen of eerder beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *