Vitamines

De kwaliteit van het sperma verbeteren

Levensstijl en milieufactoren, met name voeding, spelen een belangrijke rol. Een voedzaam dieet kan de vruchtbaarheid van de man verbeteren

In een studie aan de universiteit van Berkely werd onderzocht of microvoedingsstoffen de kwaliteit van het sperma kunnen verbeteren. Daaruit bleek dat het sperma van mannen die vitamine C, E, zink en foliumzuur innamen, minder DNA-beschadigingen vertoonde. Vitamine D wordt ook verondersteld ondersteunend te zijn. Ten slotte kunnen de vitaminen B6 en B12, evenals zink en selenium worden genoemd als bevorderaars van de spermakwaliteit.

De studies over de effecten van micronutriënten op de kwaliteit van het sperma lijken overtuigend. Een compleet dieet heeft een positief effect op de kwaliteit van het sperma.

Wat heeft een negatief effect op de kwaliteit van het sperma?

Vitamine B Complex

Vitamine B complex is een samenstelling van vitamines die tot de B-groep behoren. Elke individuele vitamine heeft een specifieke eigenschap die goed is voor het lichaam. Dit supplement geeft je extra energie en is goed voor het haar,...
€34,95
 • Hoge suikerconsumptie, veel vlees, soja en vet voedsel: al deze factoren hebben een averechts effect op de kwaliteit van het sperma. Bovendien leidt een verkeerde voeding tot zwaarlijvigheid. Studies suggereren dat de vruchtbaarheid eronder kan lijden, vooral als je overgewicht hebt. Nicotine, cafeïne en alcohol, maar ook geneesmiddelen en anabole steroïden kunnen de productie van sperma in gevaar brengen.
 • Elke dag zonder sigaretten leidt tot een betere kwaliteit van het sperma. In tegenstelling tot nicotine veroorzaken alcohol en cafeïne alleen aanzienlijke schade wanneer ze in relatief hoge mate worden geconsumeerd.
 • Een te hoge temperatuur van de testikels kan ook de kwaliteit van het sperma aantasten. Voor een gezonde ontwikkeling van zaadcellen is een temperatuur nodig die twee tot drie graden onder de lichaamstemperatuur ligt.
 • Te weinig, trage of misvormde zaadcellen kunnen ook de oorzaak zijn van onvruchtbaarheid. Het goede nieuws is dat het wel mogelijk lijkt de kwaliteit van het sperma te verbeteren. Een gezonde voeding kan het lichaam voorzien van alle voedingsstoffen die nodig zijn voor een goede kwaliteit van het sperma. Voedingssupplementen kunnen hierbij helpen. Supplementen zijn niet op recept verkrijgbaar en moeten minstens drie maanden worden ingenomen.

De kwaliteit van het sperma te verbeteren: wat moet je doen?

Verbetering van de kwaliteit van het sperma is van groot belang als je kinderen wilt krijgen. De reden voor het uitblijven van een zwangerschap is namelijk vaak ook bij de mannen te vinden (ca. 40%). Als uit een spermiogram blijkt dat de kwaliteit van het sperma slecht is, rijst al snel de vraag hoe dit kan worden verbeterd. Hier is een samenvatting van de beste tips.

Vitamine B12 Forte

Vitamine b12 is een essentiële bouwsteen van het lichaam. Het is belangrijk voor onder andere het immuunsysteem, hart-en bloedvaten en de spijvertering.
€19,95
 • Aangenomen wordt dat vitamine C, D en E, vitamine B6 en B12, evenals foliumzuur, zink en selenium de kwaliteit van het sperma verbeteren.
 • Vitamine C beschermt vooral de cellen en zit in veel groenten en fruit zoals sinaasappelen, kiwi’s of paprika’s. Er wordt een dagelijkse dosis van 110 mg aanbevolen.
 • Vitamine D is bijzonder belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van het sperma. Een Amerikaanse onderzoeksgroep kon aantonen dat spermacellen receptoren hebben voor vitamine D. Maar een klein deel van de vitamine D wordt echter door het sperma opgenomen. Een klein deel van vitamine D wordt echter via de voeding opgenomen en het grootste deel wordt via fotosynthese in de huid gevormd. Dit is de oorzaak van een wijdverbreid tekort aan vitamine D. Omdat de huid in de maanden september tot april niet genoeg zonlicht krijgt om voldoende hoeveelheden vitamine D aan te maken. Vitamine D moet daarom worden ingenomen via een voedingssupplement met een dosering van twintig microgrammen per dag.
 • Vitamine E wordt beschouwd als een vruchtbaarheidsvitamine bij mannen. Het verbetert het aantal, de kwaliteit en de beweeglijkheid van het sperma. Bovendien beschermt vitamine E het sperma tegen beschadiging door vrije radicalen. Vitamine E moet in zijn natuurlijke vorm (d-tocoferol) dagelijks worden ingenomen in een dosis van minstens 400 IE. Vitamine E is te vinden in noten en in plantaardige olie van hoge kwaliteit uit koolzaad, zonnebloemen of olijven. Bij onvoldoende inname via de voeding kun je dit ook aanvullen met voedingssupplementen.
 • Foliumzuur draagt bij tot een normaal homocysteïnemetabolisme. Folaat is een in water oplosbare vitamine die in voedsel voorkomt. De industrieel geproduceerde vorm van deze vitamine heet foliumzuur. Het voedselagentschap geeft een dagelijkse dosis van 300 µg als referentiewaarde voor volwassenen. Hier komt 1 μg foliumzuurequivalent overeen met één microgram foliumzuur uit de voeding en 0,5 μg foliumzuur. Foliumzuur zit in veel voedingsmiddelen, zoals lever, peulvruchten zoals bonen of erwten, graanproducten, groenten (spinazie, boerenkool, witte kool) of in fruit, noten en zaden.
 • Zink bevordert de kwaliteit en beweeglijkheid van het sperma. Bovendien bevordert zink de vorming van testosteron in serumspiegels. Mannen hebben dagelijks minstens 15 tot 30 mg zink nodig. Zink is vooral te vinden in de volgende voedingsmiddelen: kaas, zonnebloempitten, linzen, noten, eigeel, pompoenpitten, oesters, tarwezemelen, lever, rood vlees, bonen.
 • Co-enzym Q10 speelt een belangrijke rol bij de celbescherming, houdt de celwanden gezond en beschermt ze tegen schadelijke aanvallen van vrije radicalen. Bovendien wijzen studies op een positieve invloed op de beweeglijkheid van het sperma. Natuurlijke en nuttige bronnen van co-enzym Q10 zijn plantaardige oliën, uien, sla, kool en spinazie in rauwe staat, vlees en vis en noten. Voor een volwassene is de dosering van Q-10 die door veel wetenschappers als voedingssupplement wordt aanbevolen 30-200 mg per dag.
 • Een juiste inname van omega 3-vetzuren is ook belangrijk voor een gezonde voeding. Plantaardige oliën, walnoten, zeevruchten en vis bevatten veel omega 3-vetzuren.

Koop micronutriënten ook als enkelvoudige remedies

De werking van Q10 vitamines - Nextgen Science

Co-enzym Q10 is een vitamine die door het lichaam wordt aangemaakt. De Q10 werking helpt tegen vermoeidheid, een optimale bloeddruk en verbetert het geheugen.
€79,95

Wie geen geconcentreerde vitaminepreparaten in combinatievorm wil nemen, kan zich ook concentreren op afzonderlijke micronutriënten. Bij de keuze van individuele remedies ligt de nadruk op foliumzuur, vitamine D3, Q10, selenium en zink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *