Foto van zwangere vrouw die foliumzuur nodig heeft
Vitamines

Foliumzuur tekort: oorzaken en symptomen toegelicht

Foliumzuur is een vitamine B9, ook bekend als foliumzuur of folacine. Het is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van de foetus en het helpt bij de vorming van rode bloedcellen en DNA.

Voordelen van foliumzuur

 1. Mindert het risico op aangeboren afwijkingen bij de foetus, zoals open ruggetje en hersenafwijkingen.
 2. Helpt bij het voorkomen van hart- en vaatziekten en bepaalde soorten kanker.
 3. Verbetert de geestelijke gezondheid en het geheugen.
 4. Helpt bij het behandelen van anemie door tekorten aan rode bloedcellen.

Het is belangrijk om voldoende foliumzuur binnen te krijgen door het eten van volkorenproducten, groene bladgroenten, peulvruchten, citrusvruchten, melk en eieren.

Oorzaken van foliumzuurtekort

De oorzaken van een foliumzuurtekort kunnen onder andere zijn:

 1. Een dieet dat weinig foliumzuur bevat, zoals een dieet dat rijk is aan geraffineerde koolhydraten en verwerkte producten.
 2. Alcoholgebruik, omdat alcohol de opname van foliumzuur belemmert.
 3. Chronische ziekten zoals coeliakie of Crohn’s ziekte, die de opname van voedingsstoffen, waaronder foliumzuur, kunnen belemmeren.
 4. Gebruik van bepaalde medicijnen, zoals anticonceptiepil, antibiotica en geneesmiddelen voor psoriasis, die de opname en absorptie van foliumzuur kunnen verminderen.

Een tekort aan foliumzuur kan symptomen veroorzaken zoals vermoeidheid, moeite met concentreren, aangeboren afwijkingen bij de foetus, bloedarmoede en verhoogd risico op hart- en vaatziekten en bepaalde soorten kanker. Een gezonde voeding en supplementen kunnen helpen bij het voorkomen en behandelen van een foliumzuurtekort.

Hoeveel foliumzuur per dag innemen

De aanbevolen hoeveelheid foliumzuur varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals leeftijd, geslacht en zwangerschapstatus. Hieronder vindt u de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid:

 • Volwassenen: 400 microgram
 • Zwangere vrouwen: 600 tot 800 microgram
 • Borstvoedende vrouwen: 500 microgram

Waarom foliumzuur tijdens zwangerschap

Foliumzuur is belangrijk tijdens de zwangerschap omdat het helpt bij de ontwikkeling van de hersenen en het ruggenmerg van de foetus. Het speelt ook een rol bij de vorming van bloedcellen en het voorkomen van bepaalde aangeboren afwijkingen, zoals open ruggetje en hersentube-defecten.

Door voldoende foliumzuur binnen te krijgen voordat u zwanger bent en tijdens de eerste paar weken van de zwangerschap, kunt u het risico op deze afwijkingen verminderen. Daarom is het aanbevolen dat zwangere vrouwen voldoende foliumzuur binnenkrijgen via hun voeding of via supplementen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *