Ten laatste wanneer de menopauze merkbaar wordt, worstelen veel vrouwen met gewichtstoename. Elke vrouw is zeker anders, maar veel vrouwen stellen hun lichaam in deze periode op de proef. Sommige vrouwen die altijd slank zijn geweest, ontwikkelen nu langzaam maar zeker een “buikje”.
Andere vrouwen, die tot nu toe tot het typisch vrouwelijk “perentype” behoorden, veranderen in de richting van het meer mannelijke “appeltype”. Sommige vrouwen komen sneller aan dan normaal. Maar waarom neemt het gewicht toe tijdens de menopauze?
Hormonale verandering of leeftijd gerelateerde verandering?
Veel vrouwen geven hormonale veranderingen de schuld van hun gewichtstoename tijdens de menopauze. En het draagt zeker bij, omdat hormonale veranderingen ervoor zorgen dat er meer vet en water in het lichaam wordt opgeslagen. Maar de belangrijkste oorzaak is dat het lichaam minder energierijk voedsel nodig heeft naarmate het ouder wordt. Wie toch gewoon blijft eten, zal ongeveer een kilo in gewicht toenemen- en dat elk jaar.
Verlaging van het basaal metabolisme bevordert gewichtstoename
Dit hebben we te danken aan de dalende basale stofwisseling van ons lichaam. De basale stofwisseling is het dagelijkse energieverbruik dat het lichaam nodig heeft om alle vitale functies in rust te behouden. Daartoe horen bijvoorbeeld alle vitale stofwisselingsfuncties en de productie van lichaamswarmte. De groei vreet ook veel energie: in de kindertijd en de adolescentie heeft ons lichaam aanzienlijk meer voeding nodig dan op middelbare of hoge leeftijd.
Wat echter niet verandert en zelfs toeneemt met de leeftijd, is de behoefte aan bepaalde mineralen en vitaminen. Daarom is het belangrijk om uiterlijk in de menopauze evenwichtig maar caloriebewust te eten.
Bovendien bewegen de meeste mensen minder naarmate ze ouder worden en doen ze veel zittend werk. Dit vermindert ook de energiebehoefte, omdat spieren over het algemeen veel energie verbruiken. Helaas verlies je ook spiermassa naarmate je ouder wordt, maar niet als je dit aanpakken met spiertraining.
Menopauze betekent ook: herverdeling van lichaamsvet
Wanneer de energie-inname groter is dan het verbruik, slaat ons lichaam de overtollige energie op. Het slaat vetreserves op voor slechte tijden. Bij jongere vrouwen ligt dit van nature op de heupen en dijen (perentype), bij mannen op de buikstreek (appeltype). Het patroon van de vetverdeling bij vrouwen verandert echter in de loop van het leven. De oestrogeenproductie daalt tijdens de menopauze. Hormonen met een “mannelijk” (androgene) effect nemen het nu over. Dit is de reden waarom vrouwen dan een eigenlijk mannelijker vetverdelingspatroon vertonen.
Het vet is nu voornamelijk verdeeld in het onderhuidse vetweefsel op de buik. Bovendien wordt meer vet opgeslagen tussen de organen in de buikholte, het zogenaamde visceraal vet. Dat is eigenlijk wel verstandig, want de inwendige organen zijn zo goed beschermd. Bovendien “slaapt” dit vetweefsel niet. Integendeel, het is metabolisch actief. Oestrogenen worden bijvoorbeeld ook geproduceerd in het vetweefsel. Een matige gewichtstoename binnen het normale bereik kan dus zelfs tijdens de menopauze goed doen en de typische klachten tegengaan.
Deze vetopslag is echter niet zo onschuldig als lange tijd werd aangenomen. Bij te veel visceraal vet komen onder andere vetzuren en boodschapperstoffen vrij. Deze bevorderen ontstekingen. Mogelijke gevolgen zijn een verhoogde bloedsuikerspiegel en hoge bloeddruk. Visceraal vet is dus een risicofactor voor hart- en vaatziekten en diabetes. Beide ziekten kunnen ernstige gevolgen hebben. Dit betekent ook: vrouwen kunnen niet meer vertrouwen op de natuurlijke gezondheidsbescherming die oestrogenen tot de menopauze boden.
Menopauze: tijd voor bewuste voeding
Voor veel vrouwen is de menopauze een gelegenheid om hun leven te herstructureren. Omdat de bescherming van de gezondheid van de vrouw ook afneemt naarmate het oestrogeen toeneemt, is dit het juiste moment om te kiezen voor een meer gezondheidsbewuste levensstijl.
Naarmate je ouder wordt, verandert het lichaam niet alleen uitwendig, maar ook inwendig. Spiermassa neemt af, maar vetreserves nemen toe. Als gevolg daarvan verbruikt het lichaam minder energie. Hoewel een lichte toename van het lichaamsgewicht op oudere leeftijd uit gezondheidsoogpunt aanvaardbaar is, moet een te sterke gewichtstoename worden vermeden door een aangepast dieet en regelmatige lichaamsbeweging.
Krill olie
Menopauze: je voeding aanpassen
Het lichaam heeft met het ouder worden minder energie nodig, maar tegelijkertijd neemt de behoefte aan voedingsstoffen toe, omdat deze vaak niet meer zo goed worden opgenomen. Voedingsmiddelen die weinig energie, maar veel voedingsstoffen bevatten, zijn dus bijzonder geschikt. Dit zijn gewoonlijk weinig verwerkte voedingsmiddelen zoals groenten, salades, peulvruchten, fruit, aardappelen, volkorenproducten, magere zuivelproducten en mager vlees. Sterk bewerkte voedingsmiddelen zoals snoep, gebak, cake of kant-en-klaarmaaltijden bevatten meestal veel calorieën en weinig voedingsstoffen. Het is daarom het beste om ze van het menu te houden. Elke maaltijd moet eiwitten bevatten (bijv. zuivelproducten, peulvruchten, vlees, gevogelte, vis), weinig vet (plantaardige olie) en een koolhydraatbron met een laag bloedsuikergehalte (bijv. volkorenbrood, zilvervliesrijst, volkorenpasta). Dit is de beste manier om ervoor te zorgen dat je je lange tijd aangenaam vol voelt.
Met de menopauze verdwijnt het beschermende effect van de oestrogenen, die het botverlies tot dan vertragen en de botvorming bevorderen. Het verlies aan botsubstantie is bijzonder ernstig in de vijf jaar voor en na de menopauze, d.w.z. wanneer de menstruatie definitief stopt. De afbraakprocessen kunnen niet worden voorkomen, maar ze kunnen wel worden vertraagd door veel lichaamsbeweging en een bewust voedingspatroon.
Een zo goed mogelijke calciuminname is van belangrijk, want calcium is de belangrijkste bouwstof voor het botweefsel. De Duitse voedingsvereniging beveelt een dagelijkse inname van 1000 milligram met voedsel aan. Dit kan gemakkelijk worden bereikt met drie porties melk en melkproducten Je kunt het ook aanvullen met voedingssupplementen. Calciumrijke tussendoortjes zoals yoghurt of een paar noten zijn ideaal. Het lichaam kan calcium bijzonder goed opnemen in kleine porties. Een calciumrijke late maaltijd, zoals een glas melk voor het slapen, onderdrukt de afscheiding van het bijschildklierhormoon en vermindert het botverlies gedurende de nacht.