eiwitshakes
Sports

Het nut van eiwitshakes en alle voordelen

Er zijn bepaalde redenen waarom je zoveel mensen tegenwoordig – en niet alleen maar fervente sportfanaten – ziet met shakebekers die gevuld zijn met eiwitpoeder. De grote voordelen van eiwitshakes kunnen vrijwel iedereen ondersteunen om specifieke doelen te behalen. Voor de ene is dat om spieren op te bouwen, voor de andere is dat om af te vallen of de algemene gezondheid onder controle te houden. Maar wat verstaat men in feite hieronder? Waarvoor dient het? Welk effect hebben eiwitshakes op het lichaam? Lees hier praktische info over het nut van de eiwitshakes.

Wat verstaat men onder eiwitshakes?

De eiwitshakes die wij hier kennen bestaan uit eiwitten in poedervorm. Het goedje wordt gemixt met water en/of melk. Het wordt in feite aanzien als een aanvulling op de voeding. Voor de goede orde: elke persoon heeft dagdagelijks eiwitten nodig om zijn eigen lichaam optimaal te kunnen laten functioneren. Die eiwitten haal je dus puur uit voeding.

Het aantal eiwitten dat je nodig hebt hangt af van persoon tot persoon. Eén van die parameters is hoeveel iemand weegt en hoeveel keren de man of vrouw in kwestie per week aan sport doet. Zo is het wetenschappelijk bewezen dat sportbeoefenaars een stuk meer eiwitten nodig hebben om hun spieren te laten herstellen, de spiermassa te behouden of om op te bouwen.

Eiwitsupplementen kan je in 2 hoofdgroepen verdelen

Supplementen van eiwitten kan je in 2 hoofdgroepen molecules onderverdelen: whey eiwit (ook wel wei eiwit omschreven) en caseïne eiwit. Zo een 80 procent van de eiwitten uit melk zijn caseïne, de andere 20 procent bestaat uit whey eiwit.

Whey eiwit

voordelen eiwitshakesHet whey eiwit is een nevenproduct van melk dat vrijkomt tijdens de totstandkoming van melk. Het grote voordeel is dat het heel snel wordt opgenomen door je lichaam. Hierdoor is dit uitstekend om vlak na het sporten het whey eiwit in te nemen, vermits je spieren de nodige eiwitten nodig hebben om te herstellen. Je kan het meteen innemen na de sportbeoefening, hoewel dit niet noodzakelijk is. Veel hangt af van je persoonlijke voorkeur en het nodige aantal eiwitten die je de rest van de dag uit andere maaltijden haalt.

Caseïne eiwit

Deze eiwitsoort is eveneens afkomstig uit melk, maar wordt door het lichaam iets minder vlug opgenomen. Concreet betekent dit dat caseïne eiwit uiterst geschikt is om in te nemen voor het slapen gaan. Op die manier heeft het lichaam de ganse nacht een toevoer van de nodige eiwitten. Dit resulteert erin dat de aanmaak van spierweefsel ook ‘s nachts op het nodige peil wordt gehouden.

Het nut van een eiwitsupplement

Wanneer je de sportprestaties wil verbeteren en een grotere spiermassa gaat opbouwen, dan heb je er alle belang bij om eiwitshakes in te nemen. Maar om heel duidelijk te zijn: het is geen absolute must. Belangrijk is dat je eerst voor je basisvoeding zorgt en overweeg nooit om maaltijden te vervangen door deze eiwitshakes. Een eiwitshake kan je louter als supplement op je voedingspatroon gebruiken.

Hoe veilig is een supplement van eiwit?

Hoe veilig is een supplement van eiwitCaseïne eiwitten en whey eiwitten krijg je ook bij het drinken van een glas melk binnen. Het zijn dus geen onnatuurlijke stoffen. Zolang eiwitshakes worden gebruikt als een vorm van toevoeging op je gewone normale voeding, is er niets aan de knikker. Als je echter eiwitshakes inneemt als vervanger van een maaltijd, dan ga je een tekort hebben aan vetten, koolhydraten, vitamines en de nodige mineralen. Hoe je het ook draait of keert, een uitgebalanceerd voedingspatroon moet steeds de prioriteit krijgen.

Het effect van eiwitinname op duursport prestaties

Of eiwitinnames de sportprestaties verbeteren is tot op heden nog niet helemaal aangetoond, maar het is wel een onomstootbaar feit dat een extra eiwitinname voor minder spierpijn zorgt en voor kleinere waarneembare spierschade. Vaak wordt aanbevolen om als duursporter kleine hoeveelheden eiwitten in te nemen tijdens een langere duurtraining en dit als bijkomende aanvulling op de inname van koolhydraten. Veel hangt af van de lengte van de training, de soort van de training, het voedingspatroon en dies meer.

Waar opletten bij de aankoop

Supplementen van eiwitten – in de vorm van eiwitpoeders – worden door heel veel webshops aangeboden, waarbij de productsamenstelling nogal verschillend kan zijn. De keuze zal je zelf moeten bepalen, afhankelijk van je persoonlijke behoeften. Een houvast krijgen op de diverse soorten is moeilijk, aangezien het grote aantal aanbieders. Soms tast je in het duister wat er in de voedingssupplementen zit. Lees daarom enkele reviews online of doe een rondvraag in je kennissenkring welke supplementen zij aanbevelen.

eiwitshakes besluitAlgemeen besluit

Het gebruik van whey eiwitten als supplement in eiwitshakes kan heel bevorderlijk zijn voor sportfanaten die bezig zijn met de opbouw van een spiermassa en als grote aanvulling op hun voeding. Op deze makkelijke manier krijgen ze extra eiwitten binnen.

Wanneer je bijvoorbeeld tweemaal sport in een week zonder al te hoge sportieve verwachtingen aan de dag te leggen, dan krijg je met een ‘normaal’ voedingspatroon al voldoende eiwitten binnen.

Wanneer je een meer doorgedreven sportieveling bent, kan je uiteraard overschakelen naar eiwitsupplementen. Kijk goed uit waar je de producten koopt. Tegenwoordig bestaan er apps die testen of de samenstelling van het supplement voldoende veiligheid biedt. Maar de moraal van het verhaal is en blijft: geef altijd de voorkeur aan een uitstekende basisvoeding, voordat je supplementen op basis van eiwitten gaat aankopen

Nogmaals, de supplementen zijn geen vervangers van maaltijden. Je kan ook altijd advies inwinnen bij een sportcoach in een fitnessclub of een gediplomeerde diëtist zodat je voor honderd procent zeker bent dat je de juiste voedingsbegeleiding en het juiste advies krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *