Vitamines

Hoe kunnen mannen haargroei stimuleren?

Het stimuleren van haargroei is een wens die veel mannen hebben naarmate hun leeftijd vordert en ze kaal beginnen te worden. Veel mannen krijgen hiermee te maken, waarbij sommige er eerder last van hebben dan anderen. Bij 8 op de 10 mannen komt het voor en soms begint het proces al voordat een man 20 jaar is. Haarverlies is gelukkig geen ziekte, maar het kan wel als vervelend ervaren worden. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarmee mannen haargroei stimuleren kunnen.

Hoe wordt haaruitval bij mannen veroorzaakt?

Wanneer mensen last krijgen van haarverlies kunnen de symptomen uiteenlopen. Vaak wordt het haar dunner, vermindert of stopt de haargroei en begint een proces van haaruitval. Er kunnen hierdoor kale plekken ontstaan, maar er kan ook totale kaalheid optreden. Daarnaast kan de hoofdhuid ruw en schraal worden.

Hoe kunnen mannen haargroei stimuleren?

Mensen kunnen verschillende verschijnselen ervaren, maar er zijn ook veel verschillende oorzaken. Deze kunnen uiteenlopen, waarbij soms meerdere factoren een rol spelen. Een eerste duidelijke oorzaak is de erfelijkheid, waarbij men een erfelijke aanleg heeft voor kaalheid. Dit wordt alopecia androgenetica genoemd en hierbij wordt kaalheid ook beïnvloed door geslacht, hormoonhuishouding, leeftijd en ras. Kaalheid komt vaak tot uiting op de kruin en bij de slapen.

Mannen kunnen ook last krijgen van kaalheid door ongevoeligheid voor of een overschot aan hormonen of door de gevolgen van stress. Deze laatste vorm van haarverlies, telogeen effluvium genoemd, kan komen door fysieke of psychische stress, zoals alcoholmisbruik, bloedarmoede, emotionele problemen, infecties, koorts, een operatie, een ongeval of een streng dieet. De haarwortel groeit niet verder en trekt zich ook versneld terug. Hierdoor vallen haren makkelijker uit bij bijvoorbeeld het borstelen. Vaak is deze haaruitval tijdelijk, maar het kan ook chronisch voorkomen.

Naast de genoemde oorzaken kan er ook sprake zijn van een slechte, ongezonde voeding, het gebruik van bepaalde medicatie met haaruitval als bijwerking en een onjuiste persoonlijke verzorging. Pleksgewijze kaalheid, alopecia areata, wordt veroorzaakt door een storing in het afweersysteem. Hierbij ontstaan kale, ovale plekken op de hoofdhuid. Deze aandoening kan overgaan. Tot slot kan er nog kaalheid optreden als gevolg van verlittekening, cicatriciële alopecie genoemd. Dit kan komen door een bacteriële of schimmelinfectie.

Hoe kunnen mannen haargroei stimuleren?

Je kunt verschillende dingen doen om als man je haargroei te stimuleren. Een eerste optie is een haartransplantatie ondergaan, wat erg effectief is, maar ook een kostbare, medische ingreep betreft. Daarnaast kan bepaalde haarverzorging de kwaliteit van het haar verbeteren en je kunt ook gebruikmaken van supplementen die haargroei op een natuurlijke manier op gang brengen. De zon kan tevens een positief haargroei stimulerend effect hebben, doordat er vitamine D wordt aangemaakt. Tot slot kan bepaalde voeding en vitamines het haar van binnenuit voeden.

Ook bijvoorbeeld Vitamine B Complex heeft al vaak bewezen een effectief supplement te zijn voor het stimuleren van haargroei bij mannen!

Vitamine B Complex

Vitamine B complex is een samenstelling van vitamines die tot de B-groep behoren. Elke individuele vitamine heeft een specifieke eigenschap die goed is voor het lichaam. Dit supplement geeft je extra energie en is goed voor het haar,...
€34,95

Een aantal natuurlijke manieren om de haargroei te stimuleren zullen nu besproken worden.

Essentiële oliën

Essentiële oliën beperken de haaruitval en bevorderen de groei van haar door een aantal processen. De volgende oliën zijn hier voorbeelden van:

  • Kamille etherische olie. Deze olie maakt je haar zacht en glanzend en kalmeert tevens de hoofdhuid. Ook werkt het erg ontspannend en maakt het je haar natuurlijk lichter. Je kunt het mengen met baking soda, zeezout en lauw water, waarna je de pasta een halfuur laat intrekken. Je kunt het ook met andere oliën mengen en als haarmasker gebruiken.
  • Lavendel etherische olie. Lavendelolie is veelzijdig, waarbij het stress vermindert en de nachtrust bevordert. Het zorgt tevens voor een mooiere huid en gezonder haar, doordat het haar sneller laat groeien. Daarnaast doodt de olie bacteriën, waardoor het reinigend werkt. Masseer een paar druppels in op je hoofdhuid of voeg het toe aan conditioner of shampoo.
  • Rozemarijn etherische olie. Deze derde olie werkt ook stimulerend voor de hoofdhuid en het haar, waarbij je haar dikker wordt. Het doodt bacteriën en werkt als anti-roos middel. Tevens gaat het grijze haren tegen. Meng het met olijfolie en masseer het in op je hoofdhuid wanneer je haar vochtig is. Spoel het na 15 minuten weer uit.
  • Tea tree etherische olie. Tot slot wordt dit ook wel theeboom olie genoemd en het heeft een anti-roos werking. Tevens gaat het bacteriën tegen en bevordert het haargroei. Voeg een aantal druppels toe aan je shampoo of meng het met andere oliën om het als haarmasker te gebruiken.

Etherische oliën moeten altijd voorzichtig gebruikt worden en nooit wanneer je borstvoeding geeft of zwanger bent. Vraag het voor de zekerheid altijd even na bij een dokter.

Plantaardige oliën

Plantaardige oliën werken eveneens bevorderend voor haargroei, waarbij ze vaak als haarmasker worden gebruikt. De volgende oliën stimuleren haargroei en beperken haaruitval:

  • Mosterdolie
  • Nigella-olie
  • Castorolie
  • Kokosolie

Mosterdolie kan hierbij wel een wat prikkelend, verhittend effect hebben. Hierdoor wordt de olie vaak verdund met andere oliën.

Hoe kunnen mannen haaruitval voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen en er zijn een aantal tips waarmee mannen haargroei stimuleren kunnen. Ten eerste is het belangrijk om een evenwichtig voedingspatroon te hebben. Door voedingstekorten, vooral een gebrek aan ijzer en/of zink, wordt haaruitval namelijk veroorzaakt of versneld. Ook andere slechte of eenzijdige voedingspatronen hebben een negatief effect op haargroei. Een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen kun je herstellen door voedingssupplementen te nemen, waaronder biergist en spirulina. Een gebrek aan zink kan je gelukkig eenvoudig oplossen met de zink vitamines uit ons assortiment.

Zink

Zink is een belangrijk spoorelement in het lichaam. Het is verantwoordelijk voor het versterken van het immuunsystem, bloedstolling en de werking van de schildklier. Daarnaast is het goed voor de groei van haar en nagels.
€17,95


Daarnaast is het belangrijk schilfertjes te behandelen, aangezien roos verband houdt met haaruitval. Shampoo tegen roos of de toevoeging van bepaalde oliën tegen roos kunnen de hoofdhuid gezond en roosvrij houden. Tot slot is het belangrijk goed te zorgen voor je haar. Borstel het bijvoorbeeld niet langer dan dat het nodig is en gebruik een borstel die past bij jouw type haar. Doe je haar ook niet te vaak strak vast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *