proteine-pannenkoeken
Sports

Proteïne pannenkoeken: de complete handleiding

Talloze krachtsporters gebruiken meer en meer een uitgebalanceerde voedingstabel om er honderd procent zeker van te zijn dat de opneming van voeding perfect is aangepast om een optimale prestatie bij het sporten te leveren. Niet alleen de uitgekiende samenstelling van het sportdieet neemt hier een voorname voortrekkersrol, maar ook het eetgedrag overdag. Om de menukeuze niet te eenzijdig te laten worden, kan je ook een keuze maken om proteïne pannenkoeken op het eetschema te zetten. Verandering van spijs doet eten, weet je wel. Proteïne pannenkoeken onderscheiden zich van de modale pannenkoeken omdat ze rijk aan eiwitten zijn en niet worden bereid met de minder gezonde hoofdbestanddelen van een gewone pannenkoekenmengsel.

De belangrijkheid van proteïnen

Eiwitten of proteïnen zijn superbelangrijke voedingsstoffen. Ze voeren het lichaam aminozuren en calorieën aan die noodzakelijk zijn om een menselijk lichaam optimaal te laten functioneren. Het lichaam verwerkt het aantal proteïnen die het binnenkrijgt via de voeding. Eiwitten vervullen belangrijke functies. Ze zijn rechtstreeks betrokken bij:

 • de regeling van de spijsvertering
 • de ondersteuning van het immuunsysteem
 • het opbouwen en het herstellen van bepaalde lichaamscellen
 • de opbouw en het herstel van de spieren

pannenkoeken proteinepoederWaarom zijn proteïne pannenkoeken gezonder?

Het overgrote deel van de pannenkoeken uit de supermarkt bestaan uit tarwe en omvat bijgevolg koolhydraten. Het is een publiek geheim dat sporters, die spiermassa aankweken, het gebruik van koolhydraten zoveel mogelijk willen vermijden. Daarnaast bevat tarwe de zogeheten gliadine fractie. Dit komt er op neer dat personen met Coeliakie of glutenintolerantie hiervoor allergisch zijn. Vandaar dat de dag van vandaag zoveel mensen overstappen naar proteïne pannenkoeken.

4 grote voordelen om voldoende eiwitten te consumeren

 • Eiwitten zijn bouwstenen voor haast alle organen en weefsels in het menselijk lichaam. Die eiwitten staan garant dat het immuunsysteem op een normale manier kan functioneren
 • Eiwitten zorgen dat je een voldaan gevoel krijgt na een maaltijd zodat je achteraf minder gaat eten
 • Eiwitten zijn heel belangrijk voor de spiermassa
 • Eiwitten steunen voor de opbouw van het spierweefsel en maken dat de spieren herstellen na een intensieve sportinspanning

Wat verstaat men onder de noemer proteïne pannenkoeken?

Alle pannenkoeken die meer dan de helft eiwitten bevatten, vallen onder de benaming eiwitrijke pannenkoeken. Anderzijds is het van vitaal belang waaruit de pannenkoeken bestaan. Zo sluiten dierlijke eiwitten beter aan op het menselijke lichaam en worden ook beter opgenomen door de darmen dan plantaardige proteïnen. Maar ook voor vegetariërs zijn er voldoende opties voorhanden.

De mix van eiwitrijke pannenkoeken

De kant-en-klare eiwitrijke pannenkoeken mix, die minimaal bestaat uit de helft eiwit, zijn over het algemeen hoogkwalitatief door de wei eiwitten. De kwaliteitsvolle eiwitten zijn geproduceerd uit zuivel zodat ze ook uiterst geschikt zijn voor vegetariërs. Niet alleen zijn de wei eiwitten supergezond, maar smaken ook exquis. Het enige grote verschilpunt is dat de proteïne pannenkoeken mix uit de supermarkt iets duurder uitvalt dan de koolhydratenmix uit tarwe. Eiwitten zijn nu per definitie een duurdere grondstof. Maar je krijgt ook waar voor je geld in de plaats.

Hoe weet je wanneer een proteïne pannenkoek mix van goede kwaliteit is?

 • De koolhydraten zijn heel laag en bevatten nauwelijks vet
 • Hoe hoger het gehalte van eiwitten, hoe beter de kwaliteit
 • Het is makkelijk te maken
 • De smaak is uitstekend

proteïne pannenkoekenHet recept van je eigen Nextgen Science eiwit pannenkoeken

Wanneer je een goede eiwit pannenkoek wil klaar maken, dan moet je in elk geval kijken naar de hoeveelheid wei eiwit. Dit de hoogste kwaliteit van eiwit dat heem makkelijk verteerbaar is. Het concentraat van wei – soms ook wel als whei geschreven – is overigens het meest gebruikte eiwit en voldoet aan de hoge kwaliteitsnormen. Voor de uitstekende smaak en de daarmee gepaard gaande textuur bevat een goede eiwit pannenkoek in vele gevallen ook ei eiwit. Uitzonderlijk wordt soms caseïne toegevoegd, wat zorgt dat de eiwitten langzamer afbreken bij het verteren in de maag. Op deze manier vult de pannenkoek iets beter. Het werkt uitstekend voor de opbouw van de spieren. Een goede proteïne pannenkoek bevat meestal nog een vrij klein deel van koolhydraten zoals havermout of haver. De portie hoeft niet al te groot te zijn, maar voor de smaak en textuur van de pannenkoek speelt dit wel een doorslaggevende rol. Voor de goede orde moet je er ook bakpoeder aan toevoegen. Anders koekt de pannenkoek te vlug aan.

 • De benodigde ingrediënten – aantal: 3 pannenkoeken
 • 70 gram haver of havermout
 • 30 gram proteïnepoeder
 • 1 ei
 • 200 milliliter melk – halfvol
 • Andere opties om mee te bakken
 • vlees
 • kaas – bij voorkeur gemalen
 • fruit
 • Bereidingswijze

Meng alle ingrediënten in een beker om te shaken en schud zolang tot alles is opgelost en je geen klonters meer ziet. Comfortabeler is uiteraard als je een staafmixer gebruikt om zo een glad deeg te krijgen.

Voeg een beetje olie in de koekenpan en bak – op laag vuur – de pannenkoeken gaar in een tijdsbestek van een paar minuten. Wanneer je voelt dat je de pannenkoek kan bewegen (en loskomt van de koekenpan), dan is het tijd om de pannenkoek te draaien. Wanneer je het beslag iets zoeter wil, kan je altijd nog zoetstof of honing toevoegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *