vruchtbaarheid man
Vitamines

Hoe kan de vruchtbaarheid van mannen verhoogd worden?

Wellicht heb je als man een verminderde zaadkwaliteit, maar wel een grote kinderwens? Of je bent al bezig om zwanger te worden met je partner, maar het wil nog niet lukken? In dit geval kun je gaan kijken naar je vruchtbaarheid, wat namelijk verminderd kan zijn. De kwaliteit van zaad hangt van allerlei factoren af en er zijn ook diverse oorzaken mogelijk voor een verminderde zaadkwaliteit. Echter, je kunt gemakkelijk op natuurlijke wijze de vruchtbaarheid van een man verhogen door bepaalde voedingssupplementen in te nemen.

De kwaliteit van zaad

Bij mannen is er zelden sprake van complete onvruchtbaarheid, vaak is de kwaliteit van sperma gewoon niet optimaal. Dit wordt subfertiliteit genoemd en het hangt af van allerlei eigenschappen van zaadcellen. Door middel van een spermatest kan vastgesteld worden of je van een verminderde vruchtbaarheid kan spreken. Als dit het geval is, is er ook een hogere kans op afwijkingen bij een baby. De kwaliteit van zaad hangt van de volgende factoren af.

1. Bewegelijkheid

Zaadcellen moeten genoeg kunnen bewegen om zich door het taaie slijm in de baarmoedermond te kunnen werken. Hierna moeten ze ook nog door de baarmoeder en eileiders naar de eicel zien te komen. Als de bewegelijkheid te laag is, bereiken te weinig zaadcellen uiteindelijk de eicel.

2. Hoeveelheid

Een tweede indicator is de hoeveelheid zaadcellen, want hoe meer zaadcellen, hoe meer kans op bevruchting. Normaal gesproken komen er 100 tot 200 miljoen zaadcellen vrij bij een ejaculatie. Minder dan 20 miljoen betekent dat er weinig zaadcellen in het sperma zitten.

3. Vorm

Tot slot is de vorm van zaadcellen belangrijk, aangezien goedgevormde varianten de grootste kans op bevruchting hebben. Er zijn altijd wel een paar zaadcellen die afwijken, maar het grootste deel heeft een puntig kopje dat effectief de eicel kan binnendringen.

Bij een verminderde vruchtbaarheid is er vaak sprake van een combinatie van factoren en de waarden die worden aangehouden voor zaadkwaliteit verschillen ook per ziekenhuis.

De oorzaken van een verminderde zaadkwaliteit

Een verminderde zaadkwaliteit kan door allerlei oorzaken ontstaan, zoals een aangeboren afwijking of ziekte. Denk hierbij aan niet goed ingedaalde ballen, waardoor bijvoorbeeld een operatie gedaan moest worden in het verleden, of de afwezigheid van zaadleiders. Daarnaast kan het veroorzaakt worden door bepaalde behandelingen, zoals bestraling en chemotherapie, zelfs als dit in het verleden is gebeurd.

Een andere oorzaak van een mindere vruchtbaarheid bij mannen is het hebben van spataders in de balzak en wanneer je in het verleden ontstekingen hebt gehad aan een bal. Een voorbeeld hiervan is het krijgen van Bof na de pubertijd, wat wordt gekenmerkt door een ontsteking van speekselklieren. Tot slot speelt erfelijkheid een rol bij de zaadkwaliteit. Echter, er zijn nog veel meer oorzaken of combinaties van omstandigheden die de kwaliteit beïnvloeden.

Het verhogen van de vruchtbaarheid van de man

Zoals genoemd, kunnen meerdere factoren een rol spelen bij de zaadkwaliteit en vruchtbaarheid van mannen. Om deze kwaliteit te verhogen, kun je allereerst eens goed reflecteren op je leefstijl en voeding. Tussen de aanmaak van nieuwe zaadcellen en het moment dat deze bij de zaadlozing vrijkomen, zit ongeveer twee tot drie maanden. Daarom heb je best wel wat tijd om de kwaliteit van sperma te verbeteren. Naast de juiste voeding kun je ook de volgende supplementen regelmatig innemen.

1. Antioxidanten

Ten eerste kun je een tekort aan antioxidanten hebben, wat je dan kunt aanvullen. Deze stoffen zitten onder andere in bladgroenten, eierdooiers, paranoten, vis en vlees. Daarnaast kun je ook twee keer per dag een zink supplement innemen, wat beschermt tegen oxidatieve stress. Door zink wordt ook het testosteronniveau verhoogd wat weer een effect heeft op de vruchtbaarheid van mannen. Andere belangrijke antioxidanten zijn vitamine C en E.

2. Maca

maca libido

Maca is een knolgewas dat komt uit een gebergte in Peru waar zeer wisselende weersomstandigheden heersen. De wortel kan verwerkt worden tot poeder, waarbij het als voedingssupplement dient. Bij mannen zorgt de wortel voor een verhoging van het aantal zaadcellen bij een zaadlozing en het beïnvloedt de hormoonbalans van mannen positief. Tevens werkt het libido verhogend en verbetert het de beweeglijkheid van zaadcellen, zodat deze makkelijker hun weg naar eicellen kunnen vinden.

3. Omega-3

Omega-3 vetzuren horen in hoge mate aanwezigheid te zijn in sperma, waarbij ze belangrijk zijn bij het bevorderen van de levensvatbaarheid van zaadcellen. Je krijgt de vetzuren regelmatig binnen door vette vis te eten of via plantaardige bronnen, zoals chiazaad, lijnzaad en walnoten. Echter, er kan toch een tekort optreden, waarbij je het ook als supplement kunt slikken. Kies in dat geval voor algenolie en niet voor visolie, aangezien algenolie niet de vistoxines bevat.

4. Vitamine B11/B12

Vitamines zijn sowieso belangrijk voor de vruchtbaarheid, maar een tekort aan vitamine B11/B12 kan leiden tot een hogere homocysteïne waarde, waardoor meer vrije radicalen vrijkomen. Deze vrije radicalen kunnen weer schade aanbrengen aan cellen. Deze vitamine wordt ook wel foliumzuur genoemd en een tekort eraan heeft vaak te maken met het 5-MTHFR gen defect. Deze aandoening komt bij één op de drie mensen voor en zorgt ervoor dat foliumzuur niet wordt omgezet, waardoor de zaadkwaliteit achteruit gaat.

Hierdoor is het belangrijk in het geval van een tekort aan foliumzuur de actieve vorm van de vitamine in te nemen. Multivitamines bevatten vaak juist de niet-actieve vorm, dus let erop dat je bij de aanschaf van vitamine-supplementen de actieve vorm van foliumzuur te pakken hebt. Dit in combinatie met antioxidanten geeft een goede basis voor gezonde zaadcellen.

5. Vitamine D3

Als laatste blijkt vitamine D3 een positief effect te hebben op de kwaliteit van sperma. Zaadcellen worden door de vitamine namelijk beweeglijker en sneller en een tekort zorgt voor een veel lagere hoeveelheid zaadcellen. Ook voor de vrouwelijke vruchtbaarheid is deze vitamine erg belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *