Calcium is een mineraal dat je kan terugvinden in melkproducten, maar je vindt het ook in graanproducten zoals brood en in bepaalde soorten groente zoals bijvoorbeeld spinazie en boerenkool. Je riskeert een groot tekort aan dit mineraal indien je geen zuivelproducten drinkt of eet en geen supplementen neemt. Vitamine D stimuleert het lichaam om calcium op te nemen.
Waarom hebben we het nodig?
We hebben het nodig in ons lichaam voor een goede opbouw en het onderhouden van ons gebit en onze botten. Het helpt namelijk botontkalking op oudere leeftijd tegen te gaan. Ook is het belangrijk om de spieren en de zenuwen zo optimaal mogelijk te doen werken. Ten slotte helpt het ons lichaam met bloedstolling en andere mineralen in ons lichaam te transporteren.
Hoe neemt ons lichaam het op?
De vorm die je terugvindt in zuivel, zit daar als calciumfosfaat. Deze vorm wordt goed opgenomen door de darm. In supplementen vind je het mineraal dan weer terug als calciumnitraatmalaat. In deze vormen kan de darm het nog beter opnemen.
Vitamine D stimuleert het opnemen van het mineraal door de darm, alsook legt het het mineraal in de botten vast. Oxaalzuur zorgt ervoor dat het minder goed wordt opgenomen. Dit zuur komt vooral voor in sommige groenten zoals spinazie en rabarber. Ook fytinezuur werkt de opname tegen – dit zit voornamelijk in granen.
Waar is het goed voor?
1. Het helpt, zoals hierboven gezegd, met het onderhoud en de opbouw van ons gebit en onze botten. Het vermindert de kans op osteoporose op latere leeftijd.
2. Het onderhoudt de optimale werking van spieren en zenuwen. Het helpt namelijk in de overdracht van prikkels in de zenuwbanen en de spieren.
3. Het helpt bij bloedstolling. Dit is belangrijk indien je je bezeerd hebt. Als een wonde niet stopt met bloeden, zal het niet kunnen genezen en verdere schadelijke gevolgen hebben voor je lichaam.
4. Het ondersteunt het transport van mineralen naar de lichaamscellen, zoals kalium, natrium en magnesium.
5. Het helpt in de werking van veel soorten enzymen. Veel enzymen vereisen calciumionen als co-enzym, bijvoorbeeld bij de bloedstolling. Het is ook belangrijk dat er extracellulaire kalk aanwezig is, zodat er een potentiaalverschil behouden kan worden tussen de verschillende celmembranen. Ook spelen enzymen een enorm belangrijke rol bij de spijsvertering – in de darm worden mineralen zoals calcium opgenomen. Zonder een goede werking van de enzymen, zullen bepaalde processen in ons lichaam niet goed verlopen.
6. Het helpt je om meer energie te krijgen. Er zijn bepaalde vitaminen en mineralen die je een ‘energy boost’ kunnen geven en dus vaak als supplement aangeraden worden aan mensen die last hebben van oververmoeidheid of een tekort aan energie. Calcium is hier één van.
Vitamine D Forte
Hoeveel van dit mineraal heb je dagelijks nodig?
De hoeveelheid die je nodig hebt, verschilt per leeftijd. Oudere mensen hebben iets meer nodig dan twintigers, bijvoorbeeld. Voor volwassenen bedraagt het 950mg per dag, voor 70 plussers 1200mg per dag. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, heb je 1000mg nodig per dag