Vitamines

Waar is ijzer goed voor?

De voordelen van ijzer zijn onder andere dat het ons lichaam meer kracht en energie geeft door het zuurstoftransport te verbeteren en dat het de basisfuncties van ons lichaam ondersteunt, zoals een goede ontwikkeling in alle levensfasen.

Deze belangrijke voedingsstof is aanwezig in een aantal voedingsmiddelen en kan gemakkelijk worden opgenomen. Maar hoewel het een mineraal is dat in grote hoeveelheden voorkomt, lijden een groot aantal mensen aan een tekort eraan, vooral kinderen en zwangere vrouwen.

Een gebrekkige inname of absorptie van deze voedingsstof door het lichaam kan leiden tot ziekten zoals bloedarmoede. Gezien het belang van deze voedingsstof voor ons welzijn, hebben we dit artikel voor je geschreven om meer te weten te komen over de voordelen van ijzer en de beste bronnen om het op te nemen. Kijk hier eens naar!

Hoe genereert deze voedingsstof meer energie?

Dit mineraal is een belangrijke voedingsstof die helpt bij het evenwicht van rode bloedcellen, beter bekend als bloedcellen. Zo neemt het ook deel aan de productie van hemoglobine, een rood pigment dat zich in deze cellen bevindt.

Hemoglobine is verantwoordelijk voor het transport van zuurstof naar alle weefsels in het lichaam, zoals de hersenen en de spieren. Men moet begrijpen dat zuurstof een elementaire rol speelt bij de omzetting van het voedsel dat wij eten in energie. Daarom kunnen we zeggen dat deze voedingsstof als zuurstofdrager in ons lichaam fungeert en zorgt voor de kracht en energie om alle functies van het dagelijks leven uit te voeren.

Het is vermeldenswaard dat het gebrek aan dit mineraal de vorming van hemoglobines belemmert. Wanneer ons lichaam een tekort aan deze voedingsstof heeft, voelen we ons zwak, ontmoedigd, kortademig, slaperig, kunnen we ons moeilijk concentreren, zijn we prikkelbaar en zelfs verdrietig, kenmerken van bloedarmoede.

De voordelen van ijzer voor onze gezondheid

1. Helpt de hersen- en spierfunctie

We weten al dat dit mineraal helpt bij de toevoer van zuurstof naar het bloed, toch? Ongeveer 20% van al die zuurstof wordt naar de hersenen vervoerd, dus de voordelen strekken zich ook uit tot de hersenfunctie. Zonder voldoende hoeveelheden van deze voedingsstof is het moeilijker om je lang te concentreren en raak je sneller geïrriteerd.

In de spieren is het allemaal hetzelfde – het mineraal zorgt ervoor dat de zuurstof alle spiercellen bereikt, zodat de functies en contracties goed werken. Aangezien deze voedingsstof ook energie levert voor de spieren, is het essentieel voor atleten die hoge prestaties willen leveren.

2. Versterking van haar en nagels

Dit mineraal is belangrijk voor het voeden van de haarwortels en het activeren van antioxidantfuncties wanneer het vergezeld gaat van B-vitaminen – onmisbaar voor het behoud van een gezonde huid en het versterken van haar en nagels. Een tekort hieraan wordt in verband gebracht met haaruitval.

3. Vermindering van het risico op ziekten

Tot de voordelen van het mineraal behoort ook de vermindering van het risico op de ontwikkeling van bepaalde ziekten. De belangrijkste is bloedarmoede. Het gebrek aan deze voedingsstof – hoewel het niet de enige oorzaak is – kan echter ook bijdragen tot nierinsufficiëntie en anemie vóór de dialyse.

Wat zijn de voedingsbronnen van ijzer?

Er zijn twee bronnen van dit mineraal: dierlijke en plantaardige. De voedingsstof van dierlijke oorsprong wordt gemakkelijker opgenomen en kan worden gevonden in:

– Gevogelte;
– Snijwonden van runderen;
– Vis;
– Eieren.

Wanneer we het hebben over de voedingsstof van plantaardige oorsprong, moeten we er rekening mee houden dat de absorptie ervan iets gecompliceerder is. Het is echter mogelijk om de voordelen van deze voedingsstof te verkrijgen door de volgende voedingsmiddelen te consumeren:

– Granen zoals bonen en linzen;
– Broccoli;
– Spinazie
– Abrikozen;
– Microalgen.

Nu je begrijpt hoe de voedingsstof meer energie in het lichaam brengt, voeg je waar mogelijk de bronnen die we noemden toe aan je dieet om meer gezondheid, welzijn en levenskwaliteit te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *