Vitamines

Waar is vitamine a goed voor?

Vitamine A, ook wel retinol of retinylesters genoemd, is een vitamine met een vet oplosbare werking. De vitamine zorgt ervoor dat ons lichaam een goed afweersysteem kan ontwikkelen, maar is ook onmisbaar voor de werking van onze ogen, de huid, nagels en haren. Ook zorgt het ervoor dat ons lichaam goed groeit. Naast het extern toevoegen van de vitamine, produceert ons lichaam het zelf ook in de vorm van carotenoïden. Het lichaam haalt deze stof uit plantaardige producten.

Beta Caroteen - Vitamine A - Vitamines - Nextgen Science

Bèta-caroteen is een anti-oxidant die terug te vinden is in onder andere wortelen, spinazie, mango's en mandarijnen. Het lichaam zet bèta-caroteen om in Vitamine A. Deze vitamine is onder andere van belang voor gezonde tanden, botten,...
€19,95

Waar is de vitamine a goed voor?

De vitamine is nodig om ons lichaam goed zijn werk te laten doen op het gebied van:

  • Het gezichtsvermogen; de vitamine is onmisbaar voor onze ogen. Zij kunnen zich aanpassen aan het schemer.
  • Het afweersysteem; het is van belang dat ons afweersysteem een normale werking heeft.
  • De ontwikkeling; bij de groei van kinderen en ongeboren kinderen is het belangrijk.
  • De huidcellen; de vitamine zorgt voor de aanmaak van huidcellen en cellen in de haren, tandvlees, longweefsel en luchtpijp.
  • huid; De huid gezond te houden.

Waar zit vitamine A in?

Vitamine A zit in dierlijke producten, hierbij denkend aan bijvoorbeeld vlees, vleeswaren (leverworst), producten van zuivel, diverse vissoorten zoals paling, in de eidooier en wordt de vitamine toegevoegd in halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Ons lichaam kan zelf ook stoffen, ook wel de carotenoïden genoemd, omzetten in vitamine A. Deze stoffen worden voornamelijk gehaald uit diverse soorten groenten zoals koolsoorten, wortels, spinazie en andijvie.

Hoeveel Vitamine A heb je nodig?

Mannen en vrouwen hebben elk hun eigen aantal microgram nodig. Voor mannen betekent dit dat ze 1000 microgram nodig hebben per dag en vrouwen hebben 800 microgram per dag nodig. Indien je supplementen slikt ter aanvulling mag dit maximaal 1200 microgram bevatten wil je geen overschot binnen krijgen. Voor kinderen is het afhankelijk in welke leeftijd ze zitten en hoeveel ze mogen hebben. De dagelijkse hoeveelheid kun je uit diverse voedingsmiddelen en supplementen halen.

Kan je teveel vitamine binnekrijgen?

Als je teveel vitamine binnenkrijgt dan je lichaam nodig heeft en kan verwerken, is er sprake van een overschot. Het overschot kan ontstaan doordat je veel dierlijke producten eet of supplementen slikt ter aanvulling van. Eet je veel groenten waar carotenoïden in zitten, dan kan hier nooit een overschot worden gecreëerd, omdat het lichaam maar weinig procent hiervan omzet in vitamine A. Er ontstaat dan een soort vergiftiging in het lichaam, waardoor je hoofdpijn kunt krijgen, misselijkheid en duizeligheid kan optreden en je kunt je moeier voelen dan anders. Ook ontstaan afwijkingen die betrekking hebben op de ogen, huid en bouw van het lichaam.

Wat bij een tekort aan Vitamina A

Het te weinig binnekrijgen van de vitamine kan zorgen voor een mindere weerstand. Ook ga je het merken aan de huid die vaak droger en schilferiger wordt. Daarnaast kan het effect hebben op de ogen, waardoor je nachtblind kan raken. Gelukkig komt een tekort weinig voor en haal je voldoende uit de dagelijkse voeding als je een gevarieerd en gezond eetpatroon hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *