Vitamine K is een belangrijke voedingsstof die deelneemt aan de mechanismen van bloedstolling en calciumafzetting in de botten. Veel mensen zijn zich niet bewust van het belang van deze voedingsstof, ondanks de essentiële rol ervan in vele aspecten van de menselijke gezondheid. In dit artikel zullen wij je alles vertellen over deze vitamine: wat het is, waarvoor het dient, voordelen, hoe het te krijgen, naast andere details. Kijk hier eens naar!
Wat is vitamine K?
Deze vitamine werd in 1929 ontdekt, als een essentiële voedingsstof voor de bloedstolling. De vitamine werd voor het eerst beschreven in een Duits wetenschappelijk tijdschrift en kreeg de naam “Koagulationsvitamin” – vandaar de “K” in de naam. Er zijn twee hoofdvormen van deze vitamine:
- Vitamine K1 (fylloquinon): komt voor in bladgroenten en algen;
- Vitamine K2 (menachinon): wordt verkregen door microbiële fermentatie (zelfs onze darmflora is in staat deze te synthetiseren) en komt voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong en in gefermenteerde levensmiddelen. Vitamine K2 kan ook worden onderverdeeld in verschillende subtypes, waarvan MK-4 en MK-7 de belangrijkste zijn.
Wat is het verschil tussen vitamine K2 en K1?
Fylloquinon, of vitamine K1, speelt een belangrijke rol in het bloedvatenstelsel. Zonder deze stof kan de lever de moleculen die voor de bloedstolling zorgen niet synthetiseren.
Menachinon, of vitamine K2, werkt niet alleen in op de bloedstolling, maar helpt ook bij de calciumstofwisseling in het lichaam, en wel op twee manieren
– Bij de activering van het MGP eiwit, betrokken bij de afvoer van calcium uit de slagaders;
– Bij de fixatie van calcium in osteocalcine, een eiwit dat het mogelijk maakt de structuur van botten te verharden.
Bovendien zorgt de chemische structuur van vitamine K2 ervoor dat het langer in het bloed blijft dan vitamine K1, waardoor het langer werkzaam is.
Vitamine K2 Forte
3 belangrijke voordelen van vitamine K voor jouw gezondheid
Het is niet alleen belangrijk te weten wat deze vitamine is, maar ook hoe deze voedingsstof jouw gezondheid beïnvloedt, want dat is het allerbelangrijkste. Hier zullen wij enkele bewijzen presenteren, gebaseerd op wetenschappelijke studies, die enkele voordelen van deze vitamine aantonen.
1. Helpt de gezondheid van hart en bloedvaten
Calciumophoping in de slagaders rond het hart is een belangrijke risicofactor voor hartaandoeningen. Er zijn aanwijzingen dat deze vitamine helpt voorkomen dat calcium zich in jouw slagaders afzet. Mensen die de vitamine regelmatig innemen, hebben minder kans op het ontwikkelen van slagaderverkalking en een lager risico op het ontwikkelen van hartziekten.
2. Verbetert de gezondheid van de botten
Deze vitamine staat erom bekend de afzetting van calcium in het lichaam te helpen reguleren, en is dus belangrijk voor het behoud van een gezonde botstructuur. Er zijn aanwijzingen dat de vitamine helpt het verlies van botmineraaldichtheid te vertragen, een aandoening waardoor botten minder veerkrachtig worden en vatbaarder zijn voor fracturen.
3. Belangrijk voor sterke tanden
Aangezien de vitamine een belangrijke rol speelt in het calciummetabolisme, en aangezien ook jouw tanden dit mineraal nodig hebben, gaan onderzoekers ervan uit dat deze vitamine ook van invloed kan zijn op de gezondheid van het gebit. Dat komt omdat osteocalcine, een belangrijk eiwit voor de opbouw van gezonde botten en tanden (het helpt zelfs het tandglazuur te vernieuwen), door deze vitamine wordt geactiveerd.
Hoe krijg je de vitamine K die je nodig hebt?
De vitamine die in de meeste voedingsbronnen voorkomt is vitamine K1. Vitamine K2 is alleen aanwezig in bepaalde voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, voornamelijk lever, maar ook in zuivelproducten met een hoog vetgehalte en gefermenteerde sojaproducten. Vitamine K2 wordt ook geproduceerd door bacteriën in de dikke darm. Er zijn aanwijzingen dat het gebruik van antibiotica bijdraagt tot het tekort.
Als je geen toegang hebt tot deze bronnen, kan het innemen van supplementen een goed alternatief zijn. Praat met jouw arts over deze mogelijkheid.