vitamines voor huid
Vitamines

Welke 5 vitamines zijn goed voor je huid?

Iedereen wordt blij van een stralende huid, zodat je zonder oneffenheden voor de dag kunt komen. Een mooie huid zorgt voor meer zelfverzekerdheid en dit begint bij het onderhouden van een goede gezondheid. Het is hierbij essentieel dat je je lichaam voorziet van de juiste voedingsstoffen zodat je huid zacht en soepel blijft. Welke vijf vitamines zijn het beste voor een stralende huid? 

Een mooie huid door vitamines; hoe werkt dat? 

 
Je huid is het grootste orgaan van je lichaam en heeft een goede verzorging nodig. Door diverse invloeden van buitenaf, zoals weersomstandigheden, kan de huid kwetsbaar worden en vereist daardoor een goede verzorging en bescherming. Je moet je huid hierbij zowel van buitenaf als van binnenuit beschermen.  
 
Veel huidaandoeningen, zoals acne, psoriasis (jeuk, roodheid en schilfers) en rosacea (bultjes, puistjes en roodheid) worden veroorzaakt door een ongezond eetpatroon en een slechte gezondheid. Ook is de kans op het krijgen van huidproblemen groter bij aandoeningen zoals diabetes. Dit benadrukt het belang van het binnenkrijgen van voldoende vitamines via supplementen en voeding. Tevens is voldoende beweging essentieel, een gevarieerd eetpatroon en het drinken van minimaal 1,5 liter water per dag. 

Welke vijf vitamines zijn goed voor je huid? 

 
Welke vitamines leiden tot een stralende, soepele en zachte huid? De vijf vitamines met de meeste invloed op dit proces zullen hieronder worden beschreven. 

1. Vitamine A tegen verouderingsverschijnselen 

 Vitamine A wordt ook wel retinol genoemd en levert een bijdrage aan je weerstand. Hierdoor draagt het bij aan gezond haar, gezonde nagels en een gezonde huid. Retinol vertraagt ook de huidveroudering door het stimuleren van de aanmaak van huidcellen. Dit komt doordat er meer collageen wordt geproduceerd, de vorming van rimpels wordt tegengegaan en de huid zacht en soepel wordt gehouden.  
 
Wanneer je een tekort hebt aan vitamine A kun je een droge, doffe huid krijgen. Ook kunnen er dan pigmentvlekken en rimpels ontwikkelen. De vitamine zit in diverse producten, waaronder banaan, boerenkool, broccoli, ei, halvarine, mango, mandarijn en margarine. Daarnaast krijg je vitamine A binnen via sinaasappels, spinazie, vis, vlees, wortels, zoete aardappelen en zuivelproducten. 
 
Je kunt ook altijd voedingssupplementen slikken om het gehalte aan vitamine A op peil te houden. De vitamine zit overigens ook in bepaalde crèmes, welke erg effectief kunnen zijn tegen onder andere acne.  

2. Vitamine B3 tegen droogheid en roodheid 

 Er zijn acht verschillende vitamine B-varianten, waaronder vitamine B3. Deze vitamine draagt onder andere bij aan de hydratatie van de huid, waardoor het gezond blijft en roodheid wordt verminderd. Het beschermt de huid tegen diverse invloeden van buitenaf, zoals wisselende weersomstandigheden. Ook versterkt het de natuurlijke barrière van de huid, waardoor je minder vocht kan verliezen en je huid soepeler en zachter blijft. 
 
De productie van pigment wordt tevens door deze vitamine verlaagd, waardoor je een kleinere kans hebt op het ontwikkelen van donkere pigmentvlekken. Diverse huidproblemen, zoals acne, een droge huid en eczeem, kunnen effectief behandeld worden door middel van de ontstekingsremmende werking van vitamine B3. 
 
Vitamine B3 kun je binnekrijgen via champignons, chiazaad, noten, peulvruchten, vette vis en zilvervliesrijst. Tevens kun je de voorraad met supplementen aanvullen. 

3. Vitamine C voor gladheid en stevigheid 

 Vitamine C is een antioxidant en zorgt daardoor voor een goede weerstand, waardoor je beter bestand bent tegen schadelijke invloeden, zoals UV-straling. Daarnaast onderhoudt het de conditie van de huid en gaat het evenals vitamine A huidveroudering tegen. Hierbij wordt de aanmaak van pigment geremd en de aanmaak van collageen gestimuleerd. Dit stofje ondersteunt een gladde, stevige huid. 
 
Wanneer je last hebt van puistjes en onzuiverheden is vitamine C ook een goede remedie, aangezien het huidirritatie voorkomt en een sneller herstel van de huid juist stimuleert. De vitamine is in het bezit van een ontstekingsremmende werking, wat helpt bij de behandeling van huidaandoeningen. Vitamine C zit in diverse supplementen en is verwerkt in veel multivitaminen. 
 
Vitamine C zit onder andere in aardbeien, boerenkool, broccoli, kiwi’s, papaja’s, paprika’s, sinaasappels, spinazie en spruiten. 

4. Vitamine D tegen droogheid en een onrustige huid 

 Vitamine D is een belangrijke en bekende vitamine en dient als beschermer voor je huid tegen schade door de zon. Ook draagt het bij een goede en snelle genezing van wondjes en werkt het als ontstekingsremmer. Deze vitamine blijkt ook effectief te zijn bij het verkleinen van de kans op een huidmelanoom, wat een vorm van huidkanker is. 
 
Je huid maakt zelf onder invloed van het licht van de zon vitamine D aan, waarbij je aan 15 tot 30 minuten in de zon al genoeg hebt. Wanneer de zon weinig tevoorschijn komt, zoals in de herfst en winter, kampen veel mensen met een vitamine D tekort. Ook mensen met een donkere huid lopen meer risico op een tekort aan vitamine D, omdat dit huidtype meer van de vitamine nodig heeft. Tevens maken oudere mensen minder vitamine D aan dan jongere mensen. 
 
Door een tekort aan de vitamine kun je een doffe huidskleur krijgen en je huid kan er onrustig uitzien en droog aanvoelen. Ook worden fijne lijntjes in je gezicht zichtbaarder. Zorg er dus voor dat je genoeg vitamine D binnenkrijgt, bijvoorbeeld via eieren, kaas, rundvlees en vette vis. Er zijn overigens ook talloze supplementen beschikbaar en het ouderwetse levertraan is een bron van vitamine D. 

5. Vitamine E voor hydratatie en verjonging van de huid 

 Tot slot levert vitamine E een belangrijke bijdrage aan het hydrateren van de huid en het tegengaan van verouderingsverschijnselen. Het hebben van een optimale vochtbalans en een goede barrière zijn erg belangrijk om een droge huid tegen te gaan. Het verzacht daarnaast de huid bij schade door UV-straling. 
 
Vitamine E krijg je binnen via avocado’s, eieren, garnalen, hazelnoten, paranoten, pecannoten, pijnboompitten, pinda’s, pistache noten, spinazie, tarwekiemolie en zonnebloempitten. 
 
Deze vijf vitamines ondersteunen een soepele, zachte huid om stralend voor de dag te komen en zelfverzekerd over straat te gaan!  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *